Potpisan protokol o saradnji Policije Brčko Distrikta i Centra za sigurni internet

Protokol o saradnji u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u digitalnom okruženju potpisali su danas Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta i Mirela Šuman, projektni koordinator Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, Centar za sigurni internet.

– Potpisivanje protokola je rezultat naše dugogodišnje saradnje i on reguliše međusobne odnose, odgovorosti i procedure postupanja između Policije i Centra za sigurni internet u zaprimanju, analizi sadržaja i dostavljanju utvrđenih slučajeva nasilja nad djecom policiji na dalje postupanje, kao i međusobnu saradnju na zaštiti djece i omladine u digitalnom okruženju- rekla je Šumanova. Podsjetila je da Međunarodni forum solidarnosti od 2018. godine realizuje projekat „Zaustavimo naselje nad djecom“ kroz prevenciju i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH.

– Centar za sigurni internet osnovan je 2018. godine i sastoji se iz informativnog centra, SOS telefonske linije za direktnu pomoć djeci, roditeljima i nastavnicima, hotlajn prijave neprimjerenog sadržaja putem interneta i segmenta edukacije mladih – istakla je Šumanova.

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta rekao je da je ovaj Protokol veoma bitan, posebno za najmlađe stanovnike Distrikta i da će mnogo pomoći Policiji.

– Za nas i sve policijske agencije u BiH ovo je vrlo važno je imamo najmanje iskustava u radu u digitalnom okruženju. Ovo je značajan iskorak u primarnoj prevenciji čiji će nosilac biti Policija do predaje Odjeljenju za obrazovanje, Centru za socijalni rad i psihološkim službama – rekao je Pisić.

Istakao je da je policija apsolutno spremna da sprovede sve što je protokolom predviđeno.

Iz Centra za sigurni internet su poručili da je veoma bitno polje njihovog djelovanja educiranje nastavnika, djece i roditelja o izloženosti djece digitalnom nasilju, a danas je o tome u Trećoj osnovnoj školi održano predavanje.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime