Potpisan Memorandum o razumijevanju između gradonačelnika i Mreže „Promoviši pozitivno“

- Reklama -

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić danas je u zgradi Vijećnice u Brčkom potpisao Memorandum o razumijevanju s Mrežom „Promoviši pozitivno“ koja okuplja trinaest organizacija iz Distrikta te na taj način formalizovao saradnju s ciljem jačanja društvene kohezije.

Gradonačelnik je rekao da je Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala aktivnosti ove mreže i njihovu opredijeljenost za istinski rad na unapređenjima oblasti koje su od društvenog interesa.

- Reklama -

„Ovo je jedan pozitivan iskorak u pravcu unapređenja naše saradnje, a sve s ciljem jačanja društvene kohezije. Takođe, mi smo i u proceduri donošenja novih propisa koji se tiču saradnje sa nevladinim sektorom. Podsjećam vas da na prostoru Distrikta ima oko 740 nevladinih organizacija i različitih udruženja i nisu svi opredijeljeni da rade na realizaciji konkretnih projekata i iz tog razloga smo se odlučili na promjenu propisa koji će uvesti više reda u toj oblasti. Siguran sam da će uz zakonska rješenja koja su na pomolu Mreža „Promoviši pozitivno“, pa i sve njene članice, možda još više imati ili će dodatno doći do izražaja njihova dobra aktivnost“, kazao je Milić.

Koordinator Mreže „Promoviši pozitivno“ Damir Radenković kazao je da su i do sada imali veliku saradnju i pomoć Kabineta gradonačelnika i da će potpisivanje današnjeg sporazuma formalizovati dodatne aktivnosti.

„Potpisivanje za nas znači opredijeljenost gradonačelnika da podrži nevladine organizacije koje se bave suživotom, zajedničkim aktivnostima, ali i konkretnim radom sa mladima i građanima Distrikta, a ujedno nam i znači da možemo aplicirati i na različite projekte gdje time pokazujemo saradnju civilnog sektora i Vlade što je jedan od ciljeva održivog razvoja. Želja nam je da kroz ovo pokažemo da naše različitosti etničke, kulturne, nacionalne i bilo koje druge jesu bogatstvo a ne prilika za problem, sukob, nasilje i sl., takođe, i da kroz zakone regulišemo aktivnosti. Mi ćemo dati svoj nesebičan i veliki doprinos u javnim raspravama da ga usmjerimo na saradnju sa nevladinim organizacijama koje postoje, rade, imaju svoju adresu i zaposlenike, a ne na one koje su tu samo zbog finansija“, kazao je Radenković podsjećajući da cjelokupnu Mrežu podržava i OEBS od 2013. godine, i da na njihovu inicijativu danas Mreža postoji.

Nakon potpisivanja Radenković se zahvalio i gradonačelniku koji je prepoznao potrebu za potpisivanjem jednog ovakvog sporazuma.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime