“Поште Српске” траже помоћ надлежних како би сачувале некретнине: И дистрикт би да отме имовину Српске - nula49.com
spot_img
spot_img

“Поште Српске” траже помоћ надлежних како би сачувале некретнине: И дистрикт би да отме имовину Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поједини челници Брчког покушавају да отму имовину “Пошта Српске” на подручју дистрикта, због чега је то јавно предузеће затражило помоћ републичке Владе, која је због новонастале ситуације алармирала и Правобранилаштво РС од којег је затражено да пружи правну и стручну помоћ у заштити имовине Републике у најновијем судском спору.

Такав закључак Влада је донијела након што су се “Поште Српске” обратиле Министарству саобраћаја и веза РС за помоћ поводом најновије тужбе Брчког против “Пошта”. Тужбом дистрикт жели да одузме објекат на три етаже и земљиште које се налази у строгом центру дистрикта.

– У тој згради налази се сједиште Радне јединице за поштански саобраћај Брчко и у случају губитка спора постоји могућност организационе промјене у “Поштама” – наведено је у документу у који је “Глас Српске” имао увид.

У том документу пише да су објекти које користи Радна јединица за поштански саобраћај Брчко изграђени шездесетих година прошлог вијека средствима тадашњег ПТТ-а, а чији су правни насљедник управо “Поште Српске”.

– Те непокретности у Брчком уписане су у пословне књиге предузећа, а на основу Закона о приватизацији државног капитала у предузећима извршена је промјена власничке структуре продајом дијела државног капитала и у судски регистар је уписано предузеће као акционарско друштво са већинским државним капиталом. Почетни биланс стања за приватизацију је сачињен према стању 30. јуна 1998. године, а тек 18. августа 1999. године донесен је Анекс на Коначну арбитражну одлуку којим је јавна имовина на подручју Брчко дистрикта проглашена јавном имовином дистрикта – наведено је у документу који је био пред министрима.

И Канцеларија за управљање јавном имовином тражила је од “Пошта Српске” претходне двије године информацију по ком правном основу то предузеће користи непокретности на подручју Брчког.

– На сваки од достављених дописа “Поште Српске” су одговориле. Навели су по ко зна колико пута да је предузеће у посједу имовине 60 година, те да без спровођења поступка пред надлежним органима и одређивања накнаде која би била исплаћена предузећу, као власнику непокретности, исте не могу бити одузете. Указано је и на интерес грађана, али и самог дистрикта на чијој се цијелој територији пружају поштанске услуге – наведено је у документу који је сачинило Министарство саобраћаја и веза РС.

Брчко се ослања на одлуку међународног Трибунала којом је дефинисано да сва јавна имовина, односно она која до почетка марта 2000. није била у приватном власништву, представља имовину дистрикта.

– Та одлука Трибунала користи се као главни основ за подизање тужбе, а ради одузимања имовине јавног поштанског оператера. Све то резултирало је да је Брчко недавно пред Основним судом дистрикта поднијело тужбу против “Пошта Српске”. У тој тужби траже да им се предају у посјед некретнине које користе “Поште” на подручју Брчког – наведено је у документу.

Из “Пошта Српске” поручују да ће уложити све могуће напоре да сачувају своју, односно имовину Републике Српске.

– Имамо доказе да је имовина припала “Поштама Српске”. Дакле, то је била заједничка имовина ПТТ система, а након подјеле “Поште” и “Телекома” сва имовина је припала јавном предузећу Српске, па тако и објекат и земљиште у Брчком. У том објекту, који се налази у строгом центру Брчког, послује наша радна јединица, у којој имамо 64 радника – казала је “Гласу” замјеница директора “Пошта Српске” Сњежана Мартић.

Покушај одузимања имовине од “Пошта Српске” у Брчком, наводи она, траје скоро 20 година.

– Први покушај одузимања био је још 2005. године, али смо то обуставили. У једном тренутку имали смо тужбу против Брчког због покушаја незаконитог одузимања, али смо изгубили. Цијели процес је некако стајао претходних година. Међутим, били смо непријатно изненађени када нам је недавно стигла тужба у којој траже да им предамо објекат и земљиште. Затражили смо мишљење Владе РС, помоћ Правобранилаштва и скројили смо одговор на тужбу. Заказано је и рочиште у септембру. Припремићемо се и покушати да одбранимо нашу имовину – нагласила је Мартићева.

Имовина “Пошта Српске”, наводи Мартићева, је имовина Републике Српске, која је већински власник предузећа за поштански саобраћај Републике.

– То је имовина Републике Српске. Како неко може за нешто што је неко правио и градио, улагао у ту имовину, одлуком неког тамо трибунала или кога већ рећи: “То није више ваше, већ је наше”. Шта ћемо ми сада, доћи у ситуацију да нас неко исели из нашег објекта или на наметну кирију коју они желе? Да ли имамо интерес да радимо?! Да ли је циљ свега да “Поште Српске” буду истјеране са територије Брчког – упитала је Мартићева.

Са градоначелником Брчког Зијадом Нишићем јуче нисмо успјели ступити у контакт.

Шира акција

Из “Пошта Српске” су у опширном документу, који су прослиједили на адресу Министарства саобраћаја и веза РС, о питању тужбе Брчког против тог јавног предузећа навели и да је тај потез дио шире акције оспоравања непокретне имовине Републике Српске.

– Такође, није нам јасно како је могуће да је дошло до предаје ове и овакве тужбе Основном суду у Брчком у априлу ове године, имајући у виду да у власти у дистрикту сједе и, претпостављамо, активно партиципирају и српски кадрови – навеле су “Поште Српске” у допису.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img