spot_img
spot_img

Poslanici Skupštine distrikta Brčko razmatrali rebalans budžeta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poslanici Skupštine distrikta Brčko danas su razmatrali Odluku o izmjeni Budžeta distrikta za 2024. godinu odnosno Rebalans budžeta koji bi trebao biti usvojen početkom jula ove godine.

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić kaže da skupštinska Komisija za budžet u periodu od dva mjeseca skupštinske rasprave intenzivno radi na poboljšanju prijedloga Budžeta koji je došao iz Vlade.

– I danas kroz skupštinsku raspravu smo čuli i neke odgovore u smislu da skupštinska komisija priprema sredstva i način pomoći sportskim kolektivima što je jedan hroničan problem na ovom području, sa druge strane radi se na uštedama operativnog budžeta Odjeljenja Vlade i institucija s namjerom da se ušteđena sredstva usmjere u realizaciju kapitalnog budžeta – rekao je Milić.

Milić je izrazio uvjerenje da će se do konačnog usvajanja rebalansa pronaći još ušteda da bi se finansirale potrebe i odgovorilo na zahtjev građana, podsjećajući da u izvornom prijedlogu postoji milion maraka namijenjenih za pomoć boračkoj populaciji.

Tokom rasprave o Rebalansu budžeta poslanik Skupštine distrikta Brčko Boro Ristić je tražio da se iznađu sredstva za dodatnu pomoć penzionerima, zatim za pomoć sportskim kolektivima i sportu uopšte koji je, kako je rekao, poslednjih godina gotovo uništen, te poboljšanje vodosnabdijevanja što je dugogodišnji problem koji muči građane, izražen posebno u ljetnim mjesecima.

Poslanik Senad Osmanović kaže da na rebalans koji iznosi skoro 61 milion maraka ima dosta primjedbi i da su u njemu pojedina područja zapostavljena, a i pojedini sektori kada je riječ o radnicima u javnim preduzećima.

– Kakav je rebalans pokazuje odnos članova Vlade prema rebalansu i njihovo današnje odsustvo sa sjednice Skupštine – istakao je Osmanović.

Pred poslanicima se našlo i više odluka od javnog interesa koje su dobile „zeleno svjetlo“ Skupštine Distrikta.

Pored toga prihvaćen je i izvještaj o radu Kancelarije za pravnu pomoć, te razmatrane informacije o radu Pravosudne komisije, Osnovnog suda, Apelacionog suda i Tužilaštva distrikta Brčko.

Govoreći o neriješenim ubistvima glavni tužilac Tužilaštva Distrikta Zekerija Mujkanović je rekao da Tužilaštvo od 2001. do danas ima četiri neriješena ubistva među kojima je i ubistvo djevojčice Suzane Simikić.

– Sva neriješena ubistva jesu teret i odgovornost naša i profesionalna i moralna i ljudska, pogotovo predmet ubistvo djevojčice Suzane Simikić koje se desilo 2001. godine i mi i dan danas pokušavamo da učinimo sve što je moguće da se približimo razrješenju takvog zločina. Koristimo renomirane institucije za razno razna sofisticirana vještačenja čak i iz inostranstva i dalje ćemo nastaviti to raditi u nadi da možemo doći do počinilaca ovih zločina – rekao je tužilac Mujkanović.

Nakon usvajanja odluke o izmjeni finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje distrikta za 2024. godinu, 59. zasjedanje Skupštine je prekinuto, a o nastavku sjednice javnost će biti blagovremeno informisana.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img