spot_img

Poslanici o zdravstvu u Brčko distriktu: Bez opreme i ljekara

Published:

Mere za sanaciju stanja u oblasti zdravstva još uvek nisu donesene, iako je od tematske sednice brčanske skupštine prošlo više od mesec dana.

Direktor Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić kaže da dve vladine potkomisije treba da završe posao i da se predlog mera uputi poslanicima.

Ističe da bi one trebalo da budu usmerene na rešavanje tri ključna problema i to prostora, opreme i kadrova.

Većina medicinskih aparata nabavljena je pre 14 godina. CT aparat još uvek nije kupljen iako je novac u iznosu od 1,4 milona KM obezbeđen rebalansom budžeta za 2016. godinu. Razlog je to što planiranu zajedničku nabavku nije moguće sprovesti, pa će se morati čekati usvajanje budžeta za ovu godinu.

– Pored CT drugi najvažniji aparat je magnetna rezonanca. U kapitalnom budžetu za ovu namenu je planirano milion maraka, a postoje obećanja da će se nedostajući iznos obezbediti u budžetu za ovu godinu. Postoji novac iz ranijih godina, a koji nikad nije realizovan, kao što je nabavka digitalne rengendskopije koja košta oko 400.000 KM. Tu je i oko 1,3 miliona KM za informatizaciju koja je odavno planirana i čija bi realizacija ove godine trebala konačno započeti. Obezbeđen je i novac za vanjski lift na Domu zdravlja i to je nešto što trebamo očekivati do kraja godine – kaže Šibonjić. Pokrenuta je procedura da se inastalira nova trafostanica od 1.000 kilovolti u krugu bolnice, jer je postojeća gotovo dvostruko slabija i ne bi mogla podneti opterećenje novih aparata.

U cilju proširenja prostora i objekata neophodnih Bolnici i Domu zdravlja započeli su prikupljanje podataka o zemljištu koje se nalazi kod Bolnice kako bi ga otkupili u svrhu izmeštanja parkirališta iz bolničkog kruga i izgradnje aneksa Bolnice za potrebe dijagnostike i hitne pomoći. Planirana je i izgradnja zgrade kod Doma zdravlja za smeštaj vozila tehničke službe i uprave za koju postoji i građevinska dozvola.

Prema procenama koje su rađene pre nekoliko godina izgradnja ovog objekta koštala bi 1,7 milion KM.

– Nabavkom savremene opreme, gradnjom aneksa Bolnice i objekta kod Doma zdravlja rešili bi probleme opreme i prostora za naredne tri decenije – kaže Šibonjić.

Ističe da sve to neće dati efekat ako se ne reši i problem kadrova. Podseća da godinama pre izdvajanja Javne zdravstvene ustanove nije bilo specijalizacija i da je tu nastao veliki vakum. Upućivanje doktora na specijalizacije počelo tek pre nepune 4 godine.

– Poslali smo na specijalizaciju 17 doktora, a tri su na subspecijalizaciji. Ove i iduće godine moraćemo na specijalizaciju uputiti još 17 doktora, jer nam za 5 godina u penziju odlazi 25 specijalista. To znači da ćemo u jednom trenutku na specijalizaciji imati oko 35 doktora. To će nas puno koštati, jer svaka specijalizacija košta oko 200.000 KM i traje 5 godina. Za to vreme moramo rešiti problem zamene odsutnih doktora, što takođe košta. Osim toga, na tržištu nemamo lekare specijaliste, ali je sreća da još uvek imamo doktore medicine – kaže Šibonjić.

On veruje da će Skupština podržati ove i ostale mere i započete aktivnosti na sanaciji stanja i konačnog rešavanja problema brčanskog zdravstva.

Prihodi od skoro pola miliona KM

U prošloj godini JZU je ostvarila višak prihoda od 420.000 KM.

Broj sistematizovanih radnih mesta bio je popunjen sa oko 80 odsto, a sada je to 95 odsto.

U JZU ističu da to nije mnogo novca i da moraju uvek imati određene rezerve, te da su već isplatili 3 plate, a da u ovoj godini od Fonda zdravstvenog osiguranja, sa kojim teško postižu sporazum nisu dobili ni jednu marku.

Još uvek nema ugovora za ovu godinu, pa je JZU tražila produženje ugovora po trenutnom aneksu na raniji ugovor za još 3 meseca.

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img