spot_img
spot_img

Porodice iz Brčkog ugostiće 50 mališana sa Kosmeta

Published:

spot_img

SPKD „Prosvjeta“ Brčko organizovalo je sinoć javnu tribinu o Kosovu i Metohiji. Gost tribine bio je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

“Ovdje smo da građanima Brčkog pričamo o životu na Kosmetu i upoznamo ih sa osmim projektom „Spojimo djecu Kosova i Metohije sa Republikom Srpskom“ jer je Brčko ove godine prvi put domaćin – rekao je Arlov i zahvalio građanima i porodicama u Brčkom koje će primiti 50 mališana iz tri škole u opštini Obilićevo.

U 18 gradova Republike Srpske u junu će sa 20 autobusa doći oko 1050 gostiju sa Kosova i Metohije sa oko 920 učenika u pratnji oko 80 prosvjetnih radnika i jedan autobus djece sa posebnim potrebama u pratnji svojih roditelja”, rekao je Arlov.

Istakao je da je ovo najmasovnija posjeta za proteklih osam godina tokom kojih je u Republici Srpskoj boravilo oko 4.500 učenika.

Dragan Tomić, predsjednik SPDK „Prosvjeta“ Brčko rekao je da su veoma ponosni što će Brčko prvi put biti domaćini mališanima sa Kosova

“Veliki broj porodica već se prijavio da ih ugosti, a oni koji to nisu stigli mogu da se prijave kod nas do kraja februara. Djeca će u Brčkom boraviti sedam dana i trudićemo se da im ispunimo svaki dan. Već imamo manifestacije koje organizuje „Prosvjeta“ kao i druge organizacije, a javlja nam se veliki broj građana i privrednika koji žele da ih ugoste” rekao je Tomić i izrazio uvjerenje da će djeci sa Kosova boravak u Brčkom ostati u lijepom sjećanju.

“Primićemo dvoje djece toliko imamo prostora da ih ugostimo. Osjećamo neku vrstu obaveze jer i sami smo se nalazili u takvoj situaciji tokom rata. Iako nisu gladni i žedni oni su u nekoj vrsti egzistencijalne ugroženosti. Ugrožena im je sloboda kretanja, govora, vjeroispovjesti”, rekao je Cvijan Pajkanović.

Mališane sa Kosova i Metohije primiće i Slobodanka Ristanić.

“Želim da ih odvedem na neko lijepo mjesto u Brčkom, da provedu vrijeme sa mojim prijateljima i roditeljima i zaista se radujem tome”, kaže Ristanićka.

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img