Popuštanje mjera u Brčkom: Vanredno stanje pred ukidanjem, ali nadležni pozivaju na oprez

U Brčko distriktu već mjesec dana nema novih slučajeva zaraze virusom korona zbog čega se epidemiološka situacija ocjenjuje povoljnom. U značajnoj mjeri su ukinuta različita ograničenja i zabrane uvedene na početku i tokom epidemije, a najavljuje se i skoro ukidanje vanrednog stanja.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo, dala je Kriznom štabu Brčko distrikta nove preporuke dodatnog popuštanja mjera ograničenja, koje su značajno ublažene proteklih dana ukidanjem zabrane rada u najvećem broju djelatnosti, policijskog časa, ograničenog radnog vremena.

– Kriznom štabu za zaštitu i spasavanje dostavili smo preporuke za korištenje javnog gradskog i prigradskog prevoza, ali te preporuke u ovom trenutku nisu razmatrane. Krizni štab će o tome raspravljati ove sedmice, kada će donijeti i konačnu odluku kada će javni prevoz ponovo biti u funkciji – rekla je Nikolićeva.

Preporuke

Dodala je da su pripremljene i preporuke za rad luna-parka, koje sadrže oštrije mere u odnosu na već odobreno korišćenje igrališta na otvorenom, jer je riječ o mnogo različitih sadržaja luna-parka.

Nikolićeva upozorava na neophodnost daljeg opreza uprkos stabilnoj epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mjera.

– Nijednog trenutka ne smijemo da se opustimo i moramo biti veoma oprezni kako ne bi došli u situaciju u kojoj se nalaze neki gradovi u okruženju. Virus je još uvijek prisutan. U Tuzli i još nekim mjestima su se pojavili novi slučajevi zaraženih virusom korona, zbog čega treba poštovati sve preporuke kako ne bi ponovo uvodili rigorozne mjere – rekla je Nikolićeva.

Dodala je da poseban oprez zahtijeva činjenica da se u posljednje vrijeme sve više priča o asimptomatskim prenosiocima virusa.

Nikolićeva ističe da je, uz poštovanje preporuka, realno očekivati i skoro ukidanje vanrednog stanja, koje je zbog sprečavanja širenja virusa korona uvedeno 13. marta.

– Konačnu odluku donijeće gradonačelnik, koji je i komandant Kriznog štaba, ali mislim da je realno očekivati da se vanredno stanje ukine s prvim danima juna – rekla je Nikolićeva.

Starački domovi

Posjete staračkim domovima još se ne mogu očekivati jer je riječ o najrizičnoj grupaciji, a i kada budu dopuštene posjete će biti ograničene kako bi stanari ovih domova što kraći period bili izloženi riziku.

Na snazi će još neko vrijeme ostati i mjere uvedene u zdravstvene ustanove kako se ne bi unio virus. Jedna od mjera je epidemiološka anketa koju zdravstveni radnici obavljaju na ulazu zdravstvene ustanove kako bi znali da li pacijenti treba da idu u febrilnu ambulantu, zbog čega su posljednjih dana pred Domom zdravlja velike gužve.

– Odluku o tome kada će zdravstvene ustanove vratiti na prvobitni sistem funkcionisanja prije virusa korona donijeće te ustanove – rekla je Nikolićeva.

Istakla je da nakon što su nabavili aparat za određivanje antitijela planiraju da ovih dana testiraju najrizičnije grupe kako bi vidjeli da li imaju antitijela na kovid 19, kao i one koji su izliječeni, kako bi vidjeli da li taj virus ostavlja neki imunitet.

Statistika

Od početka epidemije virusa korona u Brčkom je registrovano 20 slučajeva zaraze. Izliječeno je 16 osoba, dok su četiri osobe preminule.

U laboratorijama u Sarajevu i Tuzli do sada su testirani uzorci ukupno 762 osobe, a više od 1.000 ljudi prošlo je kroz samoizolaciju.

U toku je nabavka PSR kabineta čije se instaliranje očekuje za oko mjesec i po dana, nakon čega će se moći raditi masovno testiranje na virus korona.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime