Položeni vijenici na spomen-obilježju u Grbavici

U brčanskom naselju Grbavica, na mjesnom groblju, danas je služen parastos poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, iz ovog i susjednih naselja.

Na spomen-obilježju u Grbavici, podignutom za 65 poginulih boraca, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić položio je vijenac. Vijence su položili i ministri u Vladi Republike Srpske te predstavnici organizacija proisteklih iz Otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović je istakao da su u BiH brojna stratišta Srba bila u svim ratovima – u prošlim vijekovima i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, da je tačno da nema pravde za Srbe, što je vidljivo i u ovom zločinu koji se desio 8. marta. 1993. godine.

- Reklama -

“Postavljam pitanje Tužilaštvu BiH je li komandna odgovornost rezervisana samo za Srbe kada im se sudi i da li imaju namjeru da osude ovakve zločine? Da li je po njihovim mjerilima ovo ratni zločin i dokle će pravda da čeka”, upitao je Milunović.

Đokić je rekao da se Srbi tradiciji okupljaju na ovaj dan da bi se sjetili hrabrih Grbavičana koji su poginuli u ratu, te izrazio nezadovoljstvo zbog nekažnjavanja odgovornih za gnusni zločin.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da i danas, u miru postoje razne provokacije upućene srpskim borcima.

“Nadamo se da ćemo pravdu dočekati, da neće naša pokoljenja biti u situaciji da dočekuji pravdu. Nažalost, određene vrste zločina protiv mira i danas traju. Imamo primjere da naši sugrađani, predstavnici drugih naroda, čitavu našu vojsku nazivaju zločinačkom, fašističkom i onda možete da zamislite šta može iz takvih izjava i provokacija da proistekne”, dodao je Savčić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić podsjetio je da se predmet ovog ratnog zločina nalazio pred Tužilaštvom Brčko distrikta i pred Tužilaštvom BiH, ali da su, nažalost, rezultati uvijek bili isti.

“To govori da postoje, možda, propusti u samoj organizaciji, načinu izbora sudija i tužilaca uopšte u BiH, jer je evidentno da na ovaj način nije obezbijeđena pravda, odnosno isti tretman svih žrtava u BiH”, rekao je Milić.

On je apelovao na sve srpske predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, pa i u distriktu, da se prestane sa stranačkim borbama i da se usaglašenim pristupom zatraži jednak tretman Srba u BiH, posebno srpskih žrtava u proteklom ratu.

Pelka Pudić, koja je u tom strašnom zločinu izgubila sina od 18 godina, rekla je da pravdu više i ne očekuje.

“Oni se 26 godina šetaju po Brčkom, a moje dijete leži pod zemljom. I ne samo moj sin, svi su oni bili mladi”, rekla je Pelka i dodala da joj 26 godina od kako je izgubila sina niko nije ušao u dvorište da vidi kako živi i da joj pomogne.

Stravičan masakr nad pripadnicima Vojske Republike Srpske iz ovog kraja počinili su pripadnici takozvane Armije BiH u čijem sastavu su bili komšije, muslimani iz Brčkog.

Osmog marta 1993. godine 13 srpskih borca iz Grbavice zarobljeno je u Boderištu, kod Brčkog. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice izmasakrirani su, a zatim ubijeni.

Iz naselje Grbavica u posljednjem ratu poginulo je najviše Srba u prijeratnoj opštini Brčko

(nula49.com/SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime