spot_img

Polovina ljetnih bašti u Brčkom nema ugovor o zakupu

Published:

Glavni inspektor u brčpanskom Inspektoratu Dževdet Šahović izjavio je danas da su inspektori od 54 subjekta koji su prošle godine koristili javnu površinu za postavljanje ljetnih bašti do sada izvršili inspekcijski nadzor nad 33 objekta i utvrdili da njih 27 imaju valjan ugovor o zakupu.

Ugovor mora biti sklopljen sa Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom po cijeni od 2 do 6 konvertibilnih maraka u zavosnsti od zone u kojoj se bašta nalazi.

“Svima bez Ugovora o zakupu javne površine smo izdavali prekršajni nalog. Istina, neki korisnici su u međuvremenu obezbjedili valjanu dokumentaciju i to smo povoljno riješili”, istakao je Šahović.

On je naglasio da inspektori provjeravaju veličinu prostora koji su dobili zakupci i pozvao sva lica da na vrijeme pokrenu postupak dobijanja potrebnih dozvola ili će u protivnom biti suočeni sa plaćanjem kazni između 100 i 1.000 maraka.

Lejla Čandić iz Kancelarije za upravljanje javnom imovinom potvrdila nam je da se cijene zakupa metra kvadratnog kreću od 2 do 6 konvertbilnih maraka.

“U ljetnjoj sezoni od 1. aprila do 1. oktobra u prvoj A zoni zakup iznosi 6 KM po metru kvadratnom, u prvoj B 5,80, a u prvoj C zoni 5,50 KM. U drugoj zoni cijena kavdratnog metra iznosi 5, u trećoj 4,5, u četvrtoj 4,0 a u petoj zoni 2 marke. Cijene u zimskoj sezoni iznose 30 odsto od cijena u ljetnjem periodu”, izjavila je Čandić.

Šefica Odjeljenja za prostorno planiranje u brčanskoj Vladi, Svjetlana Čivčić, istakla je da je dobijanje upotrebnih dozvola za postavljanje ljetnih bašti regulisano Zakonom o prostornom planiranju i građenju i Pravilnikom o postavljanju privremenih objekata, što se jednako odnosi i na ljetne i na zimske bašte, ali i na zemljište u javnom odnosno privatnom vlasništva.

Pojašnjavajući odrebe Pravilnika,šefica Čivčić je istakla da za bašte do 12 kvadratnih metara ne treba odobrenje za građenje, kao ni za tende za ljetne terase, izuzev konzolnih tendi, te za montažne objekte gotove konstrukcije površine 12 metara kvadratnih.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img