spot_img
spot_img

Политички лидери у Брчком морају наступати уједињено

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Увијек покушавам да кад је год могуће разговарам са грађанима Босне и Херцеговине. То ми помаже да боље разумијем њихова очекивања и наде од процеса европских интеграција.

Пред саму Нову годину посјетио сам Брчко и са великим занимањем слушао о плановима и надама дужносника и подузетника у години пред нама. Брчко ми даје наду да 2020. година може донијети промјене.

Брчко дистрикт је подузетнички и с поносом мултиетнички дио земље, који у марту ове године обиљежава 20 година од свог успостављања.

Ипак, упркос иницијалном валу економског раста и очигледним потенцијалима, недавне анкете показују да око половине становника жели напустити Брчко дистрикт и потражити перспективнију будућност другдје. Нажалост, ово није изолирани случај, већ симптом свеприсутнијег прижељкивања перспективе свјетлије будућности, који се може осјетити у цијелој земљи, посебно у мањим мјестима.

Стратешко улагање у пограничне регије дио је проактивних политика ЕУ, но у Босни и Херцеговини, која се значајно ослања на своје односе са сусједима, погранични крајеви могу се осјећати неуобичајено удаљенима од већих центара. Такве разлике додатно продубљује недовољно развијена прометна повезаност, стога је важно ускоро започети радове на пројектима попут новог међудржавног моста у Брчком.

Обнова луке у Брчком је један од кључних планираних пројеката, који би требало да осигура директан потицај привреди у цијелој земљи. ЕУ је додијелила бесповратна средства у износу од 3,1 милион евра кроз Оквир улагања за западни Балкан, а као допуна зајму ЕБРД-а.

До 20. рођендана Брчко дистрикта очекујем још више успјешних прича из овог дијела земље, била то реализација иницијативе Владе Брчко дистрикта и “Студен Холдинга” за унапређење јавних услуга за пословање или, пак, учинковито функционисање Канцеларије за борбу против корупције у пуном капацитету, усвајање нових закона о удружењима и фондацијама, јавном окупљању и реформи јавне управе у складу са стандардима ЕУ, што су само неки од примјера. Посјетио сам и нову зграду полиције изграђену средствима ЕУ, која би ове године коначно требало да постане у цијелости оперативна.

У 2020. години се очекује да ће примјена новог закона о буџету Брчко дистрикта осигурати снажнију фискалну одговорност, као и већу транспарентност буџетског процеса. Власти могу потакнути повјерење грађана и предузећа искључиво дјеловањем у овом смјеру и на начин да се новац порезних обвезника расподјељује правично и у већем јавном интересу.

Брчко је током година искусило бројне промјене. Успостављање дистрикта почетком двијехиљадитих је уграђено у прве измјене и допуне Устава БиХ. У истој деценији Брчко постаје мјесто изградње преко 200 км путева и отварања више хиљада нових радних мјеста.

У Брчком је 2010. година започета свечаним поновним отварањем комплетно обновљене зграде Градске вијећнице, симбола Брчког и националног споменика БиХ. Објекат је пројектовао Александар Виттек, а отворена је 1892, четири године прије Вијећнице у Сарајеву, што доста говори о важности Брчког као једног од првих трговачких центара с јединственим повољним географским положајем.

Политички лидери у Брчком морају наступати уједињено и показати спремност за стварање бољег живота и побољшање социоекономске ситуације у дистрикту. Управо је то досљедна порука коју је Брчко дистрикту упутила уједињена међународна заједница, ЕУ и њене земље чланице, као и ОХР и други међународни партнери. ЕУ ће и даље снажно подржавати све актере који су спремни не само на разговор, већ и на конкретно дјеловање.

Заправо, многи од проблема с којима се сусрећу грађани Брчко дистрикта су исти они које видимо широм БиХ. Побољшање пословног окружења, прометне повезаности и смањивање одласка све већег броја људи из локалних заједница стално се истичу у разговорима. Сви знају шта треба учинити и сада нам је потребна акција.

Било је охрабрујуће слушати прво излагање новог предсједавајућег Вијећа министара у његовом осврту по свим овим питањима. Чланство у Европској унији један је од главних стратешких циљева БиХ, за који је потребан ангажман цијелог друштва и активно учешће свих нивоа власти. Сада је тренутак да сви засучу рукаве и започну с реализацијом.

Након једне деценије у Брчко дистрикту обиљежене бројним застојима и дуго очекиваним именовањем новог сазива владе на државној разини, 2020. година може бити година акције и за Брчко и за цијелу земљу. Промјена је надохват руке, а Брчко још једном може предводити ове напоре.

 

Јохан Сатлер (аутор је шеф делегације и специјални представник ЕУ у БиХ)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img