Politički lideri u Brčkom moraju nastupati ujedinjeno

Uvijek pokušavam da kad je god moguće razgovaram sa građanima Bosne i Hercegovine. To mi pomaže da bolje razumijem njihova očekivanja i nade od procesa evropskih integracija.

Pred samu Novu godinu posjetio sam Brčko i sa velikim zanimanjem slušao o planovima i nadama dužnosnika i poduzetnika u godini pred nama. Brčko mi daje nadu da 2020. godina može donijeti promjene.

Brčko distrikt je poduzetnički i s ponosom multietnički dio zemlje, koji u martu ove godine obilježava 20 godina od svog uspostavljanja.

Ipak, uprkos inicijalnom valu ekonomskog rasta i očiglednim potencijalima, nedavne ankete pokazuju da oko polovine stanovnika želi napustiti Brčko distrikt i potražiti perspektivniju budućnost drugdje. Nažalost, ovo nije izolirani slučaj, već simptom sveprisutnijeg priželjkivanja perspektive svjetlije budućnosti, koji se može osjetiti u cijeloj zemlji, posebno u manjim mjestima.

Strateško ulaganje u pogranične regije dio je proaktivnih politika EU, no u Bosni i Hercegovini, koja se značajno oslanja na svoje odnose sa susjedima, pogranični krajevi mogu se osjećati neuobičajeno udaljenima od većih centara. Takve razlike dodatno produbljuje nedovoljno razvijena prometna povezanost, stoga je važno uskoro započeti radove na projektima poput novog međudržavnog mosta u Brčkom.

Obnova luke u Brčkom je jedan od ključnih planiranih projekata, koji bi trebalo da osigura direktan poticaj privredi u cijeloj zemlji. EU je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 milion evra kroz Okvir ulaganja za zapadni Balkan, a kao dopuna zajmu EBRD-a.

Do 20. rođendana Brčko distrikta očekujem još više uspješnih priča iz ovog dijela zemlje, bila to realizacija inicijative Vlade Brčko distrikta i “Studen Holdinga” za unapređenje javnih usluga za poslovanje ili, pak, učinkovito funkcionisanje Kancelarije za borbu protiv korupcije u punom kapacitetu, usvajanje novih zakona o udruženjima i fondacijama, javnom okupljanju i reformi javne uprave u skladu sa standardima EU, što su samo neki od primjera. Posjetio sam i novu zgradu policije izgrađenu sredstvima EU, koja bi ove godine konačno trebalo da postane u cijelosti operativna.

U 2020. godini se očekuje da će primjena novog zakona o budžetu Brčko distrikta osigurati snažniju fiskalnu odgovornost, kao i veću transparentnost budžetskog procesa. Vlasti mogu potaknuti povjerenje građana i preduzeća isključivo djelovanjem u ovom smjeru i na način da se novac poreznih obveznika raspodjeljuje pravično i u većem javnom interesu.

Brčko je tokom godina iskusilo brojne promjene. Uspostavljanje distrikta početkom dvijehiljaditih je ugrađeno u prve izmjene i dopune Ustava BiH. U istoj deceniji Brčko postaje mjesto izgradnje preko 200 km puteva i otvaranja više hiljada novih radnih mjesta.

U Brčkom je 2010. godina započeta svečanim ponovnim otvaranjem kompletno obnovljene zgrade Gradske vijećnice, simbola Brčkog i nacionalnog spomenika BiH. Objekat je projektovao Aleksandar Vittek, a otvorena je 1892, četiri godine prije Vijećnice u Sarajevu, što dosta govori o važnosti Brčkog kao jednog od prvih trgovačkih centara s jedinstvenim povoljnim geografskim položajem.

Politički lideri u Brčkom moraju nastupati ujedinjeno i pokazati spremnost za stvaranje boljeg života i poboljšanje socioekonomske situacije u distriktu. Upravo je to dosljedna poruka koju je Brčko distriktu uputila ujedinjena međunarodna zajednica, EU i njene zemlje članice, kao i OHR i drugi međunarodni partneri. EU će i dalje snažno podržavati sve aktere koji su spremni ne samo na razgovor, već i na konkretno djelovanje.

Zapravo, mnogi od problema s kojima se susreću građani Brčko distrikta su isti oni koje vidimo širom BiH. Poboljšanje poslovnog okruženja, prometne povezanosti i smanjivanje odlaska sve većeg broja ljudi iz lokalnih zajednica stalno se ističu u razgovorima. Svi znaju šta treba učiniti i sada nam je potrebna akcija.

Bilo je ohrabrujuće slušati prvo izlaganje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara u njegovom osvrtu po svim ovim pitanjima. Članstvo u Evropskoj uniji jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH, za koji je potreban angažman cijelog društva i aktivno učešće svih nivoa vlasti. Sada je trenutak da svi zasuču rukave i započnu s realizacijom.

Nakon jedne decenije u Brčko distriktu obilježene brojnim zastojima i dugo očekivanim imenovanjem novog saziva vlade na državnoj razini, 2020. godina može biti godina akcije i za Brčko i za cijelu zemlju. Promjena je nadohvat ruke, a Brčko još jednom može predvoditi ove napore.

 

Johan Satler (autor je šef delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime