Politička kriza u Distriktu: Šta se zapravo dešava?

U proteklih nekoliko dana politička kriza u Brčko distriku eskalirala je, što izjavama zvaničnika, što medijskim nagađanjima. Ipak, nove informacije koje je portal nula49.com tokom dana dobio iz dobro obavještenih izvora, govore da kriza traje duže nego što javnost misli.

Naime, kako tvrdi naš izvor, suprotno dosadašnjem pisanju lokalnih medija – brčanski SDS nije pokretač krize, niti je kriza nova.

- Reklama -

Sve je počelo tokom proteklog vikenda, kada je održan niz tajnih sastanaka između predstavnika lokalnog SNSD-a sa predstavnicima SP-a i PDP-a u Brčkom. Cilj ovih razgovora bilo je stvaranje nove skupštinske većine i izbacivanje SDS-a iz vlasti Distrikta.

Tada su, nezvanično saznajemo, predstavnicima drugih političkih stranaka ponuđena mjesta SDS-a u Vladi Distrikta, kao i mjesto jednog savjetnika gradonačelnika. Ipak, prijedlog je odbijen.

Nakon što su ovi pregovori propali, SNSD se obratio i drugim strankama iz reda srpskog naroda, ali i svojim starim partnerima, HDZ-u, u pokušaju da sa njima napravi „koaliciju unutar koalicije“, te na taj način iz računice izbaci SDS.

Podsjećamo, SNSD i HDZ jedine su dvije stranke u našem gradu koje su vlast činile od nastanka Distrikta, te se nikada nisu našle u opoziciji.

Tek nakon svih ovih dešavanja dolazi do onoga što je javnosti već poznato – krize o kojoj se u medijima piše već danima a koja bi prema tim pisanjima mogla završiti i smjenom gradonačelnika Siniše Milića.

Da li će tako i biti ostaje da se vidi. Nezvanične informacije kažu da bi se SNSD i HDZ prvi put mogle naći u klupama opozicije otkako postoji Distrikt.

Možda je i vrijeme da budu nagrađeni za dosadašnji rad u ovom gradu, zaključuje naš izvor.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime