spot_img
spot_img

Полиција Брчко дистрикта упозорава: Учестали сајбер напади

spot_img
spot_img

Полиција Брчко дистрикта БиХ је у претходне три године евидентирала више случајева сајбер напада на рачунарске системе грађана и пословних субјеката с подручја Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, као и њихових пословних сарадника, при чему су узроковане материјалне штете у појединачним износима од више десетина хиљада конвертибилних марака.

Ријеч је о случајевима када нападач искориштавајући сигурносне пропусте рачунарских система користи злонамјерне кодове у прилогу мејла, неовлаштено приступа садржајима мејл комуникације међу пословним субјектима, пресреће мејл поруке које садрже фактуре за плаћање и мијења број банковног рачуна на који треба уплатити новац.

Нападачи вјешто подешавају мејл поруке чије су измјене често непримијетне, а бројеви измијењених банковних рачуна обично нису с подручја БиХ што се може утврдити на основу ИБАН почетних ознака рачуна. Такође су евидентирани и случајеви Ransomware напада када употребом софтвера са злонамјерним кодом нападач врши криптовања свих електронских података чинећи тако недоступне и неупотребљиве електронске документе, базе података и књиговодствене софтвере, уцјењујући потом жртве тражећи од њих велику новчану накнаду за откључавање података.

Полиција Брчко дистрикта БиХ упозорава грађане и пословне субјекте да повећају опрез и не отварају прилоге из сумњивих порука, да провјере бројеве банковних рачуна на које врше уплате, да врше провјере истих кроз телефонску комуникацију с пословним сарадницима, те да изврше провјере сумњивих мејл порука и доменских назива. Такође, савјетујемо да се не врше уплате тражених накнада, јер то не гарантује да ће нападачи омогућити опоравак криптованих садржаја, као и да се рачунарски уређаји заштите ажурираним антивирусним софтверима, да се искључе по завршетку радног времена, да се редовно врши сигурносно копирање података и да се сигурносне копије чувају на изванмрежним уређајима.

На веб страници под називом www.nomoreransom.org чији је партнер и Полиција Брчко дистрикта БиХ, доступна су упутства и алати који могу помоћи приликом декрипције података.

Стручни референт за односе с јавношћу
портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ
Џевида Хукичевић

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img