Policija Brčko distrikta uči kako zaštititi prava LGBTI osoba - nula49.com
spot_img
spot_img

Policija Brčko distrikta uči kako zaštititi prava LGBTI osoba

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Analiza koju je proveo Sarajevski otvoreni centar među LGBTI zajednicom, pokazala je da 87,4% ispitanika/ca u Bosni i Hercegovini nema povjerenja u policiju. Među glavnim razlozima navedeno je da je to zbog straha od sekundarne viktimizacije na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta (SOGI).

U cilju poboljšanja povjerenja građana u tijela za provođenje zakona, Evropska unija i Vijeće Evrope su 27. i 28. septembra podržali Policiju Brčko distrikta u zajedničkom organizovanju prve obuke za policijske službenike/ce na temu odgovora na zločine iz mržnje i govora mržnje usmjerenom prema lezbejkama, gej, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama (LGBTI). Ovakva izgradnja kapaciteta je također predviđena među aktivnostima u okviru prvog LGBTI akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu (2021. – 2024.), kojeg je 2022. godine usvojilo Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući ovoj obuci, 24 policijska/e službenika/ce stekli su sveobuhvatno razumijevanje postojećeg pravnog i proceduralnog okvira za rješavanje oblika mržnje, uključujući i onaj na krivičnom nivou. Osim toga, obuka je bila fokusirana na podsticanje osjetljivosti prema pojedincima koji se identifikuju kao LGBTI, pružajući uvid u izazove sa kojima se ova zajednica suočava, kao i na otklanjanje predrasuda koje mogu postojati. Kako je rekao jedan od policijskih službenika: „Ovaj trening je odličan, prvi put sam upoznao LGBTI osobe i treba mi malo vremena da obradim ono što sam ovdje čuo…Mislim da sve naše kolege moraju proći ovakve obuke kako bismo razumjeli temu jer mi kolegama možemo dalje širiti ono što smo naučili, ali to neće biti isto.”

Kontakt osoba za LGBTI zajednicu u Policiji Brčko distrikta prokomentarisala je da je „jedno od najvažnijih pitanja za policiju senzibiliziran pristup prema LGBTI osobama koje nam se obraćaju u vezi sa svojim problemima…mi smo ponekad jedini kojima se mogu obratiti. Njima treba puno hrabrosti da dođu kod nas i da se otvore.”

Implementacijom ovakvog treninga i ciljanog programa, policijski/e službenici/e će biti u mogućnosti da se efikasno nose sa zločinima iz mržnje i govorom mržnje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. Ovo ne samo da pomaže u zaštiti prava i dobrobiti LGBTI osoba, već i doprinosi izgradnji inkluzivnijeg i tolerantnijeg društva.

Ova aktivnost je organizovana u sklopu projekta „Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini“ koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Faculity za Zapadni Balkan i Tursku“ u saradnji sa policijom Brčko distrikta i Sarajevskim otvorenim centrom i u partnerstvu sa zajedničkim projektom Evropske unije i Vijeća Evrope „Dalje unapređenje tretmana osoba lišenih slobode i osoba kojima je izrečena kazna ili sankcija u Bosni i Hercegovini, u skladu sa evropskim standardima“.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img