spot_img
spot_img

Policija Brčko distrikta podsjeća na važnost borbe protiv trgovine ljudima

spot_img
spot_img

Povodom 30. jula Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uspostavila rezolucijom s ciljem podizanja svijesti globalne javnosti o ovom problemu, Policija Brčko distrikta BiH želi podsjetiti na važnost navedene teme.

S obzirom na činjenicu da je trgovina ljudima krivično djelo kojim se eksploatišu žene, djeca i muškarci u brojne svrhe putem prostitucije, prinudnog rada ili eksploatacije Policija Brčko distrikta BiH želi ukazati javnosti na važnost prevencije ove pojave kroz podizanje svijesti građana i njihovo animiranje na borbu protiv ove pojave.

Policija Brčko distrikta BiH je u saradnji s Koordinacionim tijelom za borbu protiv trgovine ljudima povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na Trgu Mladih dana 31.07.2022. godine na štandu povodom 30.jula dijelila promotivni materijali.

U 2021. godini pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija je vodila istragu u tri slučaja trgovine ljudima, gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava, za koje je izrečena jedna pravosnažna presuda od pet godina i dva mjeseca zatvora. U 2022. godini bila su otvorena tri predmeta za istragu po krivičnom djelu „Trgovina ljudima” gdje je podnešen Izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH protiv dva lica za iskorištavanje maloljetne djece u svrhu prosjačenja. Takođe je bilo otvoreno sedam istraga vezano za krivično djelo „Trgovina ljudima”.

U 2023. godini Policija Brčko distrikta BiH ima otvorene tri istrage gdje je u jednom predmetu podnešen Izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „Trgovina ljudima”, takođe Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u maju 2023. godine nepravosnažno osudio jedno lice na sedam godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo „Trgovina ljudima” a radi se o prisili na brak jedne maloljetne osobe. To je prva presuda u BiH gdje je oblik eksploatacije prisilni ili ugovoreni brak.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe Policiji Brčko distrikta BiH.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img