Policija Brčko distrikta obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima - nula49.com
spot_img
spot_img

Policija Brčko distrikta obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Policija Brčko distrikta BiH je i ove godine povodom 18.oktobra, a koji se obilježava kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, danas na Trgu Mladih upriličila podjelu letaka čime želi ukazati na važnost podizanja svijesti građana o ovom problemu.

Trgovina ljudima je krivično djelo koje podrazumijeva eksploataciju žena, djece ali i muškaraca u razne svrhe, od prostitucije pa do prinudnog rada, pa zato Policija Brčko distrikta BiH kroz ovakve akcije želi animirati građane na borbu protiv ove društveno negativne pojave.

Ako se osvrnemo na 2021. godinu pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija je vodila istragu u tri slučaja trgovine ljudima, gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava, za koje je izrečena jedna pravosnažna presuda od pet godina i dva mjeseca zatvora. U 2022. godini bila su otvorena tri predmeta za istragu po krivičnom djelu „Trgovina ljudima” gdje je podnešen Izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH protiv dva lica za iskorištavanje maloljetne djece u svrhu prosjačenja. Takođe je bilo otvoreno sedam istraga vezano za krivično djelo „Trgovina ljudima”.

U 2023. godini Policija Brčko distrikta BiH ima otvoreno pet istraga u okviru kojih imamo i sedam novih žrtava. Od ukupnog broja istraga u jednom predmetu je podnešen Izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „Trgovina ljudima”, takođe Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u maju 2023. godine nepravosnažno osudio jedno lice na sedam godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo „Trgovina ljudima”, a radi se o prisili na brak jedne maloljetne osobe. To je prva presuda u BiH gdje je oblik eksploatacije prisilni ili ugovoreni brak.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe Policiji Brčko distrikta BiH.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img