spot_img
spot_img

Полиција Брчко дистрикта БиХ обиљежава Свјетски дан борбе против трговине људима

spot_img
spot_img
spot_img

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 30. јули је установљен као Свјетски дан борбе против трговине људима у циљу подизања свијести глобалне јавности о овом проблему.

foto: Radio Brčko

Према постојећим анализама идентификованих случајева потенцијални трговци људима могу бити: чланови породице, посредници у налажењу послова, власници фирми, криминалне мреже и остали, док жртве трговине људима могу бити жене, дјеца и мушкарци присиљени, преварени или наведени на проституцију као и било који други облик рада или експлоатације.

Борба против трговине људима није само одговорност органа власти и свако може да помогне у рјешавању овог друштвеног проблема. У складу с наведеним Полиција Брчко дистрикта БиХ је у сарадњи са Координационим тијелом за борбу против трговине људима Брчко дистрикта БиХ, а поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима, на Тргу Младих дана 30.07.2021. године поставила штанд на којем су дијељени промотивни материјали и нуђени анонимни упитници који су се тицали информисаности грађана о феномену трговине људима.

Полиција Брчко дистрикта БиХ овом активношћу жели јавности указати на проблем трговине људима кроз подизање свијести грађана у превенцији и борби против ове појаве.

Према подацима Полиције Брчко дистрикта БиХ у 2020. години су евидентирана два случаја кривичног дјела „Трговина људима” гдје је ријеч о искориштавању лица ради просјачења и присилног брака, којима су обухваћене двије малољетне жртве, а у оба случаја Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ је подигло оптужнице. У 2021. години под надзором Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ Полиција Брчко дистрикта БиХ води истрагу у три случаја трговине људима гдје је ријеч о искориштавању ради просјачења, а у којима је обухваћено шест малољетних жртава.

Полиција Брчко дистрикта БиХ и овом приликом позива грађане да, уколико имају било каквих информација, а односе се на трговину људима, да исте уступе Полицији Брчко дистрикта БиХ позивом на бројеве телефона: 122 или 049/233-200.

Стручни референт за односе с јавношћу-портпарол
Полиције Брчко дистрикта БиХ
Џевида Хукичевић

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img