spot_img
spot_img

Podsticaji za privrednike nemaju efekta?

spot_img
spot_img

Privrednici u distriktu Brčko, kroz sistem privrednih podsticaja, imaju subvencije kamata na privredne kredite u iznosu od 50 odsto, subvencije na električnu energiju i vodu, stimulacije za izvoz, ali i za nova zapošljavanja.

Međutim, kažu značajni efekti nisu vidljivi. U resoru privrede u Vladi distrikta, naložili su hitnu analizu efekata podsticajnih mjera, dok gradonačelnik sa privrednicima traži rješenje za pokretanje privrednog sektora i za nove investicije.

Brčanski privrednici ističu da je nesporno da se zakonske odredbe i pravilnici za privredne podsticaje godinama provode na području Distrikta. Međutim, napominju i da dosadašnje mjeere nisu dale značajne reuzultate u privredi i da je situacija alarmantna.

– Niko ovdje posljednih godina ne ulaže, nema stranih investitora da, nema ni domaćih, što samo po sebi govori da ovdje nema nekih posebnih mjera koje bi dovele nove investitore – ističe privrednik Jelenko Ilić.

U Odjeljenju za privredu Distrikta Brčko pripremaju analize efekata podsticaja koji se brčanskim privrednicima dodjeljuju na osnovu Zakona o podsticanju privrednog razvoja. Jedan od prioriteta biće analiza programa samozapošljavanja.

– Kada budem imao podatke dobijene analizom, gradonačelniku i Vladi Brčko distirkta ću prezentovati i predložiti određene mejre koje bi trebalo preduzeti u narednom periodu, kako bismo napravili bolje poslovno okruženje – kaže Pero Gudeljević, šef Odjeljenja.

Ključ za izgradnju pozitivnog privrednog okruženja u Distiriktu je Strategija za razvoj privrede i zakonski definisane podsticajne mjere koje će domaćim i stranim investitorima omogućiti ostvrivanje dugoročnih privrednih ciljeva.

– Potreban nam je, svakako, strateški i planski pristup. Ne možemo ništa uraditi sa nekim ad hoc rješenjima. Vi možete biti vrstan pravnik, napraviti Zakon, ali on mora biti popunjen sadržajem koji će odrediti sturka. U ovom slučaju, nema boljih sagovrnika u tom poslu od privrednika – ističe gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

Vlada distirkta Brčko i privrednici iz ove lokalne zajednice, u 2017. ušli su sa jasno defisanim ciljem- izradnjom poslovnog modela, koji će efikasno i jednostavno privući poslovne investicije i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img