Podsjećanje iz Policije: Zabrana okupljanja i zajedničkog kretanja važi i za vjerske zajednice

Policija Brčko distrikta BiH u okviru aktivnosti koje provodi na sprečavanju širenja epidemije COVID-19, podsjeća predstavnike vjerskih zajednica na prostoru Brčko distrikta BiH da su svoje vjerske aktivnosti i obrede, obavezni prilagoditi Naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje 23.03.2020. godine koju je donio komandant Štaba, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, o zabrani okupljanja i zajedničkog kretanja.

Pomenutom Naredbom zabranjuje se okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica na javnim mjestima, te otvorenim i zatvorenim javnim površinama. Izuzetak samo predstavlja okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica ukoliko je neophodno da lica izvrše službenu dužnost ili bilo koju radnju koju su u skladu sa propisima obavezni da izvrše, kao i radnju koju izvršavaju sa članovima uže porodice.

Javno mjesto u smislu pomenute naredbe jesu ulice, trgovi, putevi, izletišta, pristaništa, čekaonice, ugostiteljske, trgovačke i zanatske radnje, sredstva i objekti javnog prijevoza, sportski stadioni, igrališta, sale i izložbene prostorije, poslovni objekti fizičkih i pravnih lica, vjerski objekti, groblja i mezarja, zemljišta, spoljnji dijelovi kuća i stanova u stambenim zgradama, ako su dostupni vidiku sa javnog mjesta. Članovi uže porodice u smislu ove naredbe smatraju se lica sa kojima se živi u zajedničkom domaćinstvu.

ŠEF
POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime