spot_img
spot_img

Подржане пројектне идеје из Брчко дистрикта у вриједности од преко 1,2 милиона марака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру трећег позива за достављање пројектних идеја кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина, који се финансира из Инструмента претприступне помоћи (ИПА II) Европске уније, позитивно су оцијењена два пројектна сажетка из Брчко дистрикта БиХ.

Ријеч је о пројектима: NEwly established Start-up Enterprise SERvices (NESESER) i Cross-border cycle networks – a closer look of history and nature (CYCHAN), иза којих стоји Јединица за имплементацију пројеката из међународних фондова при Развојно-гарантном фонду Брчко дистрикта БиХ (РГФБД). Укупна процијењена вриједност оба пројекта је 1,2 милиона КМ.

У оквиру пројекта NESESER, главни носилац и апликант на пројекту је Јединица за имплементацију пројеката из међународних фондова при Развојно-гарантном фонду Брчко дистрикта БиХ, док је Град Лозница партнер заједно са још једним невладиним удружењем из Републике Србије. Имплементацијом наведеног пројекта на подручју Брчко дистрикта (БиХ) и Града Лозница (Србија) интензивираће се активности на тзв. социјалној и економској укључености, посебно са становишта рањивих група, жена и младих. То ће уједно бити и претпоставка за оснивање Предузетничког центра са пословним инкубатором по узору на сусједне и земље Европске уније, чији ће корисници бити старт-ап предузећа у власништву младих особа и жена.

Када је у питању други пројекат, CYCHAN, Јединица за имплементацију пројеката из међународних фондова при Развојно-гарантном фонду Брчко дистрикта БиХ је партнер Развојној агенцији „СРЕМ“ из Србије, а пројекат је такође позитивно оцијењен. Овај пројекат има за циљ подршку развоја туристичких производа са обје стране границе, сарадњу на питању планирања бициклистичке руте Брчко – Шид, те набавку модерних е-бицикала и е-тротинета у ужем језгру ова два града на коришћење грађанкама и грађанима Брчког (БиХ) и Шида (Србија).

„Као новооснована Јединица за имплементацију пројеката, уз подршку Владе Брчко дистрикта БиХ, за пар мјесеци смо показали да постоји велики потенцијал за привлачење екстерних извора финансирања за пројекте у Брчко дистрикту БиХ, и ове позитивне вијести из Програма прекограничне сарадње Србије – БиХ нам дају додатну мотивацију да се још више ангажујемо и улажемо труд у свакодневни рад. Евалуација пуних пројектних апликација очекује су у скорије вријеме и искрено се надамо да ћемо имати финално одобрење за имплементацију ова два пројекта од 1,2 милиона КМ, о чему ће јавност бити благовремена обавијештена”, рекао је Златан Мусић, шеф Јединице за имплементацију пројеката из међународних фондова при Развојно-гарантном фонду Брчко дистрикта БиХ.

У оквиру трећег позива ИПА II потенцијалним апликантима је доступно 3,2 милиона евра и то за пројекте у области социјалне и економске инклузије те развоја туризма у програмском подручју које у БиХ обухвата 67 општина, Брчко дистрикт БиХ и четири округа у Србији.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img