spot_img
spot_img

Podizanjem romske zastave ispred zgrade Vijećnice obilježen Svjetski dan Roma

spot_img
spot_img
spot_img

Podizanjem romske zastave ispred zgrade Vijećnice u Brčkom danas je obilježen Svjetski dan Roma. Ovim činom Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kao i Skupština Brčko distrikta BiH poslali su snažnu poruku podrške i solidarnosti romskoj zajednici.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr Zijad Nišić kazao je da BiH i Brčko distrikt BiH imaju obavezu da učine sveopštu inkluziju, kako ekonomsku, tako i socijalnu i kulturnu.

„Potrebno je osnažiti romsku zajednicu i stvarati jednake prilike za sve građane. Moramo obezbijediti uslove za obrazovanje Roma i u budućnosti možda biti pioniri koji će uvesti romski jezik u škole Distrikta. Moraju imati univerzalno i jednako dostupno pravo na zdravstvenu zaštitu i populaciju treba njegovati, njegovati njihovu kulturu i tradiciju. Svim Romima čestitam Svjetski dan Roma“, kazao je gradonačelnik.

Poslanica u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić kazala je da je potrebno riješiti problem zapošljavanja Roma i stambenog zbrinjavanja.

„U Brčko distriktu BiH zvanično imamo registrovano 2500 Roma, mada je taj broj sigurno i veći. Što se tiče školovanja od prošle godine dosta toga se na bolje promijenilo. Bitno je da djeca idu u školu jer će na taj način Romi imati svugdje otvorena vrata i lakše će se zapošljavati, jer obrazovanje Roma ujedno znači i manje problema u cijeloj romskoj populaciji“, naglasila je Šečić.

Direktor OC „Vermont“ Brčko Damir Radenković kazao je da je danas registrovan veći broj romske djece koja pohađaju školu nego u prethodnim godinama.

„Kada smo 2014. godinepočeli da radimo sa romskom zajednicom bilo je oko dvadesetak mladih ljudi u školama, a danas u našem Dnevnom centru ima 247 i svi pohađaju školu. Hvala svima koji su u ovim godinama bili uz nas i pomagali da romsku zajednicu poboljšamo i učinimo vidljivim. Moramo nastaviti da radimo na zapošljavanju, obrazovanju, stambenom zbrinjavanju i zdravstvu Roma u Brčkom. Imamo podršku lokalne vlasti i imamo otvorena vrata kod gradonačelnika i predsjednika Skupštine što nam daje nadu za poboljšanje uslova romske populacije u Distriktu“, istakao je Radenković.

Simboličnim podizanjem romske zastave ispred Vijećnice prisustvovali su i poslanica u Skupštini Ina Pamukčić, Mehmedalija Karamujić i savjetnik gradonačelnik Almir Elezović.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img