spot_img

Podijeljena sreća dva puta je veća

Published:

spot_img

Ovogodišnju „Dječiju nedelju“ mališani i njihovi vaspitači iz obdaništa Bambi, obilježavaju manifestacijom „Dječiji bazar“ pod sloganom „Podijeljena sreća, dva puta je veća“.

Naime, mališani su u saradnji sa svojim vaspitačima kreirali mnoštvo mini umjetničkih radova koje će ponuditi posjetiocima manifestacije, dok će oni, sami određivati cijene djela koja im se budu najviše dopala.

Sva sredstva prikupljena na „dječijem bazaru“ biće proslijeđena Udruženju „Beba više“ iz Brčkog.

Pozivamo sve naše sugrađane da posjete „Dječiji bazar“ koji će biti organizovan u dvorištu obdaništa „Bambi“ 09. oktobra (petak) u trajanju od 14:00 do 17:00 časova.

Obdanište se nalazi u ulici Vuka Karadžića – naselje Srpska Varoš.

“Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Ova manifestacija je i skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. Dječija nedelja je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu.

U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.

Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.

Konvencija je namjenjena, prije svega, profesionalcima: nastavnicima, vaspitačima, zdravstvenim i socijalnim radnicima, advokatima, sudijama i pripadnicima svih onih profesija koji rade ili profesionalno dolaze u kontakt sa djecom. Namjenjena je i roditeljima.

Ali njenu suštinu treba da poznaju u najvećoj mjeri i sama djeca.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img