Podijeljena sreća dva puta je veća

- Reklama -

Ovogodišnju „Dječiju nedelju“ mališani i njihovi vaspitači iz obdaništa Bambi, obilježavaju manifestacijom „Dječiji bazar“ pod sloganom „Podijeljena sreća, dva puta je veća“.

Naime, mališani su u saradnji sa svojim vaspitačima kreirali mnoštvo mini umjetničkih radova koje će ponuditi posjetiocima manifestacije, dok će oni, sami određivati cijene djela koja im se budu najviše dopala.

- Reklama -

Sva sredstva prikupljena na „dječijem bazaru“ biće proslijeđena Udruženju „Beba više“ iz Brčkog.

Pozivamo sve naše sugrađane da posjete „Dječiji bazar“ koji će biti organizovan u dvorištu obdaništa „Bambi“ 09. oktobra (petak) u trajanju od 14:00 do 17:00 časova.

Obdanište se nalazi u ulici Vuka Karadžića – naselje Srpska Varoš.

“Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Ova manifestacija je i skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. Dječija nedelja je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu.

U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.

Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.

Konvencija je namjenjena, prije svega, profesionalcima: nastavnicima, vaspitačima, zdravstvenim i socijalnim radnicima, advokatima, sudijama i pripadnicima svih onih profesija koji rade ili profesionalno dolaze u kontakt sa djecom. Namjenjena je i roditeljima.

Ali njenu suštinu treba da poznaju u najvećoj mjeri i sama djeca.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime