spot_img
spot_img

Подијељена срећа два пута је већа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Овогодишњу „Дјечију недељу“ малишани и њихови васпитачи из обданишта Бамби, обиљежавају манифестацијом „Дјечији базар“ под слоганом „Подијељена срећа, два пута је већа“.

Наиме, малишани су у сарадњи са својим васпитачима креирали мноштво мини умјетничких радова које ће понудити посјетиоцима манифестације, док ће они, сами одређивати цијене дјела која им се буду највише допала.

Сва средства прикупљена на „дјечијем базару“ биће прослијеђена Удружењу „Беба више“ из Брчког.

Позивамо све наше суграђане да посјете „Дјечији базар“ који ће бити организован у дворишту обданишта „Бамби“ 09. октобра (петак) у трајању од 14:00 до 17:00 часова.

Обданиште се налази у улици Вука Караџића – насеље Српска Варош.

“Дјечија недјеља” обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности са потребама дјеце, њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

Ова манифестација је и скретање пажње и указивање на одговорност породице, државе, школе, здравствених, социјалних и других институција према дјеци. Дјечија недеља је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета. Конвенција о правима дјетета је међународни документ, усвојен на Генералној скупштини Уједињених нација 1989. године, а садржи универзалне стандарде које држава потписница Конвенције мора гарантовати сваком дјетету.

У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих према дјеци као и о обавезама бројних друштвених фактора који учествују у заштити дјеце.

Нека од права која су гарантована овом конвенцијом су право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме, слободно изражавање мишљења и право да буде саслушано, право на родитељско старање, право на заштиту од економског и сексуалног искориштавања, право на заштиту од насиља, право на слободу изражавања, право онеспособљеном дјетету на посебну бригу.

Конвенција је намјењена, прије свега, професионалцима: наставницима, васпитачима, здравственим и социјалним радницима, адвокатима, судијама и припадницима свих оних професија који раде или професионално долазе у контакт са дјецом. Намјењена је и родитељима.

Али њену суштину треба да познају у највећој мјери и сама дјеца.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img