Podignuta optužnica protiv članova upravnog odbora “JP Putevi Brčko”

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika i članova upravnog odbora JP Putevi Brčko, za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem ličnih primanja direktoru tog preduzeća. 

Almir Kukuljević*, Marinko Viljušić* i Slaviša Čortuma* optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plate za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000,00 KM.

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Kukuljeviću, Viljušiću i Čortumi da su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu, usvojivši suprotno propisima prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na platu nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti. Oni se terete da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M., po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javno preduzeće.

Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čortuma, kao članovi upravnog odbora, optuženi su da su povredom zakona očigledno nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti i time počinili krivično djelo Nesavjestan rad u službi (iz člana 381 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime