spot_img
spot_img

Почињу други Сусрети младих Брчког!

spot_img
spot_img

Брчко ће ове године бити својеврсна престоница младих региона.

У питању су Сусрети младих Брчко дистрикта БиХ 2022 који ће поред домаћих учесника окупити и десетине младих представника кровних тијела младих из Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине.

Овогодишњи Сусрети младих у Брчком биће обиљежени низом догађаја, од којих се први одржава већ овог четвртка.

Ради се о “Youth quiz-у “, популарној форми квиза знања у опуштеној атмосфери.

Биће одржан у четвртак у Балкан пуб-у с почетком у 21:00. Обезбијеђене су вриједне и занимљиве награде а линк за пријаву можете пронаћи ОВДЈЕ.

Циљ је, кажу организатори, “побјећи” од устаљене уштогљене форме најаве пројекта кроз уличне акције које за резултат имају само много баченог промотивног материјала у отпад, и умјесто тога упознати младе са цијелим пројектом, са кровном организацијом младих Брчког, Законом о младима, и сл. у опуштеној, другарској атмоафери.

Youth quiz је форма квиза која је посљедњих година стекла велики број учесника и озбиљних такмичара у нашем граду. Циљ активности је промоција знања, али и дружења уз опуштен пријатељски разговор. Вјерујемо да је ово најбољи начин да отворимо Сусрете младих по мјери младих и представимо цијели пројекат. Кроз питања на квизу планирамо упознати младе са кровном организацијом младих, Законом о младима, важним датумима везаним за младе и многим другим стварима које треба да знају”, каже Харун Шабановић, предсједник Вијећа/Савјета младих Брчко Дистрикта БиХ.

Ово је, ипак, само један у низу догађаја који ће се одржати у склопу других по реду Сусрета у Брчком.

Циљ је јачање међусобне сарадње, побољшање позиције младих у Брчком, али и слање поруке мира из града на Сави.

Сусрети младих подржани су кроз Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) пројекат којег имплементира Међународна организација за миграције (IOM), а који је финансиран од стране Аустријске развојне сарадње.

Сусрети младих трајаће пет мјесеци кроз низ различитих догађаја, а проводе се и у сарадњи са властима – Владом и Скупштином Брчко дистрикта БиХ.

Такође, локалним привредницима биће дата могућност да спонзорством подрже овај важан пројекат.

Из Савјета младих се надају да ће у сарадњи са кровним организацијама младих из региона квалитетније артикулисати своје захтјеве локалној заједници, али и заговарати усвајање и имплементацију Стратегије за младе чија би радна верзија ускоро требала бити завршена.

“У оквиру манифестације имаћемо радне састанке са представницима извршне и законодавне власти, гдје ћемо разговарати о разним аспектима унапређења положаја младих. У Брчком недостају разни садржаји као што је позориште, кино, затворени базени и сл. Немамо студетски (школски) дом, градску читаоницу, имамо застарјеле студијске програме и све то су неке од ствари које желимо указати властима и сматрамо да се то може и мора једноставно ријешити. Наш град такође треба модеран бизнис хаб, који ће окупити младе ИТ стручњаке и бити база за обуку нових младих програмера, дизајнера и сл. Све су то ствари које би умногоме зауставиле одлазак младих из Брчког”, каже нам Владимир Каностревац, члан Предсједништва Вијећа Савјета младих И координатор пројекта.

У оквиру манифестације биће одржан симболичан перформанс “Ехо мира” у коме ће млади из Брчког и регије позвати на мир.

“Централни догађај који ће бити крајем свибња отворићемо уз перформанс” Ехо мира” гдје ће кровне организације младих дати симболичан одговор на цјелокупну политичку ситуацију у региону. Желимо да пошаљемо слику да су млади уједињени и да шаљу поруку мира управо из Брчког, које се у последњих мјесеци често помиње у контексту нестабилног подручја, да разувјеримо злослутне гласове”, завршава Матеа Бркић, чланица Предсједништва Вијећа/Савјета младих Брчко дистрикта БиХ.

Из Вијећа/Савјета младих Брчко дистрикта најављују да ће ускоро бити расписан позив за учеснике/це и волонтере за овогодишње Сусрете младих.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img