Počinje procedura za izradu Prostornog plana Distrikta

Skupština Brčko distrikta na posljednjoj sjednici usvojila je odluku o izradi Prostornog plana Brčko distrikta BiH, zbog toga što postojeći plan iz 2007. godine ističe u junu ove godine, saznali smo od Svjetlane Čivčić, šefice Odjeljenja za prostorno planiranje u brčanskoj Vladi.

“Nažalost mi kasnimo sa aktivnostima za usvajanje novog Plana budući da Odjeljenje u prethodnom mandatnom periodu nije u zakonskom roku započelo proceduru usvajanja novog Plana. Ovom odlukom Odjeljenje je dobilo mogućnost da izabere nosioca izrade koji će započeti sa izradom novog Prostornog plana koji će takođe proći kompletnu zakonom predviđenu proceduru i on će važiti u narednih 10 godina”, istakla je Čivčić.

- Reklama -

Ona je podsjetila da Prostorni plan, kao plan najvišeg reda obuhvata 490 kilometara kvadratnih, odnosno cjelokupnu teritoriju distrikta Brčko.

“Ovo je razvojni plan kojim će biti određene namjene površina, planirane trase infrastrukture i ostale važne stvari. Taj plan određuje sve niže planove koji se moraju usaglasiti sa osnovnim Prostornim planom distrikta Brčko”, naglasila je šefica Čivčić.

Zbog kašnjenja u proceduri donošenja Prostornog plana distrikta Brčko Odjeljenje će predložiti Vladi a potom i Skupštini izmjene Zakona

“Kako ne bismo zaustavili privredne aktivnosti u Brčkom tražimo da se planovima nižeg reda produži važenje kojima ističe rok do usvajanja novih na čemu užurbano radimo. Brčko distrikt ne može sebi dozvoliti da nema važeći prostorni plan”, rekla nam je Svjetlana Čivčić.

Šefica Čivčić je podsjetila da je slična situacija i sa Urbanističkim planom koji ističe u julu ove godine.

“Prilikom usvajanja prethodnog Prostornog plana zadati rok iznosio je 18 mjeseci. Ovoga puta to nećemo ograničiti, ali ćemo nastojati da taj rok bude znatno kraći u pripremi tendera koji ćemo raspisati”, naglasila je Čivčić.

“Po izradi Prostornog plana on će u skaldu sa Zakonom biti izložen 30 dana na javni uvid tokom koga će zainteresovane strane moći da dostave pisane primjedbe. Te primjedbe će preko Odjeljenja biti dostavljene nosiocu izrade Plana. Ukoliko oni budu smatrali da su te primjedbe opravdane biće uvažene, u suprotnom, uz pismeno obazloženje, koje će biti sastavni dio novog Prostornog plana, one će biti odbačene”, naglasila je šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i urbanizam u brčanskoj Vladi.

Ona je podsjetila da je u budžetu za 2016.godinu obezbjeđen novac za izradu Prostornog plana Brčko distriktačiju izradu će izvršiti ovlašćena projektantska kuća koja posao dobije na tenderu.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime