Počinje isplata jednokratne novčane pomoći za 10.314 brčanskih penzionera

Isplata jednokratne novčane pomoći za brčanske penzionere za 2020. godinu, prema riječima šefa Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataše Stevanović, trebala bi početi danas te će se nastaviti tijekom sljedećih dana.

Navedena isplata, prema odluci o programu utroška sredstava Vlade Distrikta, odvijaće se u dva navrata, odnosno u maju i septembru tekuće godine.

U prvom dijelu obaviće se isplata starim penzionerima nad kojima je izvršena provjera statusa života, ističe Stevanovićeva.

“To su penzioneri koji su evidentirani još iz baze iz 2010. koju posjeduje Pododjeljenje za socijalnu zaštitu i koja je nadograđena u 2018. i 2019. godini. Izvršena je provjera života nad tim evidentiranim penzionerima i utvrđeno je da će 10.314 penzionera biti na isplati za koju je predviđeno 1.280.640 KM”, rekla je Stevanović.

Novi penzioneri koji još nisu evidentirani za isplatu novčane pomoći, imaju mogućnost da se do kraja jula prijave kako bi ostvarili svoje pravo. Za evidenciju je nužno dostaviti posljednji ček dobivene penzije, kao i kopiju tekućeg računa u banci.

“Jedan od uslova jeste da imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Brčko distriktu gledajući dvije godine unazad, odnosno do 01.09.2018. godine i kao takvi ispunjavaju uslove da se nađu na isplati koja će se sprovesti u septembru ove godine”, kazala je Stevanović.

Stevanović dodaje kako će novčana pomoć biti u istom iznosu kao i prošle godine, odnosno od 50 do 150 KM, ovisno od visine penzije koju penzioner prima.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime