Počeo rad terminala „Luke Brčko“: Pretovareni prvi kontejneri dopremljeni iz Rijeke

Istovarom deset kontejnera kojima je iz luke u Rijeci za potrebe kompanije za transport i logistiku „Belisar“ u luku Brčko dopremljen kamen, konačno je sa radom počeo kontejnerski terminal.

Stevo Đokić, šef sektora za razvoj i usluge u Luci, kaže da uskoro očekuju novu pošiljku i da će do tada završiti posao na izmještanju električnih vodova kako bi omogućili da se kontejneri iz vagona pretovaraju sa platoa na kome se nalazi i manipulator, za čiju je kupovinu ovo preduzeće izdvojilo 250.000 KM.

Marinko Viljušić, direktor Luke, kaže da su pripreme za novu djelatnost u kojoj ovdje vide šansu za proširenje poslova i smanjenje zavisnosti preduzeća od plovnosti rijeke Save počele prije dvije godine.

- Reklama -

– Išlo je to mnogo sporije nego što smo planirali, ali konačno smo počeli i Luka je spremna da nastavi i razvija ovaj posao, koji je budućnost transporta – kaže Viljušić.

To su prepoznali u željeznicama entiteta i Hrvatskim željeznicama Cargo, koje su sa Lukom Brčko i kompanijom Belisar Logistic Brčko protekle sedmice potpisale memorandum o unapređuju intermodalnog transporta roba u Brčko distriktu.

– Pokretanjem kontejnerskog terminala postajemo dio velike svjetske transporne zajednice što će privredi Brčko distrikta, ali i regiona, donijeti novi logistički potencijal – rekao je tom prilikom Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije Belisar grupe.

Iz Hrvatske željeznica Cargo najavili su uvođenje redovne linije od kontejnerskog terminala u Rijeci, odakle kontejneri u luku Brčko mogu stići za 24 časa. Interes za kontejnerski terminal pokazala je Svjetska banka.

– U pregovorima smo sa Svjetskom bankom, koja nam je u prvoj fazi za razvoj terminala odobrila pet miliona evra, a spremna je da podrži i naše projekte kvalitetnog snabdijevanja električnom energijom i nabavke opreme za utovar i istovar tekućeg tereta u iznosu od 1,2 miliona evra – kaže Viljušić.

Riječ je o programu Svjetske banke integrisanog upravljanja koridorima rijeke Save i Drine, koji je bio tema prošlonedjeljne ministarske konferencije zemalja regiona koji uz čišćenje plovnog puta Sava sadrži niz podprojekata među kojima je jačanje kapaciteta luka u Sremskoj Mitrovici, Slavonskom Brodu i Brčkom.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu, kaže da je otvaranjem kontejnerskog terminala Luka Brčko pozicionirala na svjetsku mapu mjesta na kojima se može vršiti kontejnerski pretovar.

– Time Luka otvara novi segment poslovanja koji bi joj u budućnosti trebao obezbijediti poziciju regionalnog značaja – rekao je Gudeljević.

On je podsjetio i na nedavno odobren projekat revitalizacije Luke kreditnim i grant sredstvima Evropske unije čime su ispunjeni preduslovi za planirano opremanje i modernizaciju Luke.

U Brčkom su uvjereni da će uvezivanjem i većim korišćenjem potencijala za transporta roba vodenim, željezničkim i drumskim putevima donijeti velike koristi ovoj lokalnoj zajednici.

– Prioritetan zadatak nam je rješavanje problema s mostom Brčko – Gunja, koji ćemo vjerovatno prevazilaziti privremenim rješenjem, postavljanjem pontonskog mosta – kaže Gudeljević.

Kontejnerski terminal u Luci Brčko zaveden je u sve svjetske brodare, koji ga mogu odabrati za transport roba, a sada ima prostor za oko 200 kontejnera i mogućnost da ga proširi na dodatnih pet do šest hiljada kvadratnih metara.

Vrijednost projekta 242 miliona evra

Ukupna vrijednost projekta Svjetske banke integrisanog upravljanja koridorima rijeka Sava i Drina je 242 miliona evra, od čega bi BiH bilo dodijeljeno 73 miliona evra, a za Brčko distrikt BiH je predviđen iznos od 13,7 miliona evra.

Ministarska konferencija u Brčkom bila je u funkciji pripreme projekta čija bi implementacija mogla početi 2020. i 2021. godine, ukoliko se do iduće godine pripremi i predstavi odboru direktora Svjetske banke.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime