spot_img

Počeo ljetni raspust

Published:

Danas je u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta BiH posljednji dan nastave, nakon čega zvanično završava školska 2016/2017. godina, potvrdio je za Radio Brčko Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade.

Prema njegovim riječima, osnovno školu je završilo je 648, a srednju 928 učenika.

“Raduje nas činjenica da je za upis u prvi razred prijavljeno 675 djece, što je prvi put nakon dugo vremena, taj broj veći od broja učenika koji izlaze iz devetog razreda osnovne škole”, istakao je Osmanović.

Još je naglasio, da je u srednje škole planiran upis 820 učenika, koji će biti održan naredne sedmice, od 28. do 30. juna ove godine.

Tokom ljetnjeg raspusta, kako je dodao, za nastavnike je predviđeno stručno usavršavanje, dok će Odjeljenje za obrazovanje raditi na pripremama za nove konkurse za upražnjene pozicije, kao i na pripremama za raspisivanje konkursa za stipendije.

“Upražnjene pozicije će svakako biti popunjene do početka nove školske godine. Konkursanom procedurom definitivno neće jer se neće do tada završiti ali imamo mogućnost angažovanja po privremenim i povremenim poslovima što je dobra zakonska mogućnost, tako da će nastava biti u 100 postotnom omjeru zastupljena nastavnim kadrom”, pojasnio je Osmanović.

Kada je riječ o kapitalnim projektima, istakao je da je kapitalni budžet iz 2016. godine za Odjeljenje za obrazovanje sav raspisan, a raspisuje se i iz 2015. godine.

“Ovim budžetom planirana su značajna sredstva Odjeljenju za obrazovanje. Raduje me što je planirano 200.000 maraka za završetak aneksa u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, kao i nekih drugih manjih infrastrukturnih radova na školskim objektima”, dodao je Osmanović.

Svim učenicima je zaželio sretne ljetne praznike, uz poruku da se dobro odmore i pripreme za nove uspjehe u novoj školskoj godini.

Prema planu, početak naredne 2017/2018. školske godine predviđen je za 04. septembar 2017. godine.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img