Počelo zaprašivanje komaraca

Sa dolaskom toplog vremena i visokih temperatura, posljednjih dana na području Distrikta evidentna je i najezda komaraca.

Šef službe Higijensko –epidemiološke službe, Mirjana Kuzmanović, istakla je za Radio Brčko da odrasli komarci, koji su ovih dana pojavili sa toplim vremenom, dolaze iz trave odnosno zbog činjenice da ima dosta zelenih površina i kanala koji nisu pokošeni.

- Reklama -

“Ima jako puno nepokošenog zelenog rastinja. Trebalo bi da svako pokosi svoje dvorište, a javna preduzeća koja su nadležna da pokose javne parkove, obale rijeka Brke i Save, te kanale. To ništa nije pokošeno, a pogodno je tlo za razvoj upravo odraslih komaraca. Ovi odrasli komarci iako ujedaju, ne prave reakcije na organizmu kao što to bude od ovih komaraca u slijedećem krugu iz larvi. Ako se larvicidni tretman ne uradi dobro onda ćemo imati jako puno odraslih komaraca”, pojasnila je Kuzmanović.

Prema njenim riječima, ekipe Higijensko –epidemiološke službe Distrikta su već na terenu, tačnije 21. aprila tekuće godine započeli su sa larvicidnim tretmanom prijepodne i zaprašivanjem komaraca u večernjim satima, kada su komarci i najaktivniji.

“Ekipe su podijeljene, radi se strogi centar grada, staro korito rijeke Brke, obala rijeke Save Ficibajer, Ivici, “Š” naselje. Rade se strogo one zelene površine gdje ih ima najviše. Ali, svaki dan pravimo plan i program da se radi od centra ka periferiji. Prema tome, molila bih malo za strpljenje i razumijevanje stanovništvo Brčko distrikta, jer će sva naselja biti tretirana za odrasle komarce”, dodala je Kuzmanović.

Još je istakla da će ove aktivnosti trajati tri mjeseca, ta da Higijensko-epidemiološka služba, ima dovoljno ljudstva, opreme i dezinsekcionog sredstva. Apelovala je na sve građane da redovno kose svoje zelene površine, kao i na druge nadležne službe i preduzeća, da se svako uključi iz svog domena, jer samo se tako može postići značajniji efekat na uništenju komaraca.

 

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime