spot_img
spot_img

Počela rekonstrukcija dijela bolnice u Brčkom: Nova operaciona sala i oprema za ginekologiju

Published:

spot_img

Građevinski radovi na rekonstrukciji ginekološkog odjeljenja brčanske bolnice započeli su s prvim danima avgusta i trebalo bi da budu završni za 60 radnih dana.

– Renoviranjem su obuhvaćeni radni prostori, operaciona i porođajna sala, neonatološka ambulanta i čekaonica. Ljekarske i sobe pacijenata nećemo renovirati. Procjenili smo da su mali izgledi da se u skorije vrijeme izdvoje sredstva da se pravi nova zgrada ginekologije i bilo je neophodno da se u postojećem objektu poboljšaju uslovi rada koliko je to sada moguće – kaže Dušan Stokić, direktor Bolnice.

Dodaje da je zgrada ginekologije građena 60-ih godina prošlog vijeka i od tad nije bilo ni jednog značajnijeg renoviranja. Ističe da je glavni razlog pristupanja ovom poslu potreba da uz postojeću, ovo odjeljenje dobije još jednu salu za operacije.

– Tamo smo imali samo jednu operacionu salu u kojoj se rade operacije koje znaju trajati po nekoliko sati. Istovremeno porodilište ponekad zahtjeva hitnu intervenciju i kada nemate porođajnu operacionu salu gubi se dragoceno vrijeme – pojašnjava Stokić.

Sredstva za rekonstukciju ginekološkog odjeljenja u iznosu od oko 170.000 KM obezbjedio je „Zdravstveni centar Brčko“ koja će iz vlastitih sredstava obezbjediti i dodatnih 150.000 KM za nabavku operacionoh stolova, lampi i druge neophodne opreme.

Stokić kaže da je nedostatak prostora ključni problem bolnice u Brčkom i da već duže vrijeme traže da se uradi aneks ove zdravstvene ustanove. Ističe da je velika šteta što svojevremeno, kada je kompletno zdravstvo bilo u sastavu nadležnog vladinog odjeljenja, nije realizovan projekat izgradne dijagnostičkog centra sa ginekološko – akušerskim odeljenjem, kao i da je prije par godina kapitalnim budžetom za projektovanje aneksa bilo izdvojeno 1,5 milina KM. Pošto nisu utrošena za tu namjenu ova sredstva preusmjerena su za nabavku opreme.

– Upoznat sam sa projektom dijagnostičkog centra i bio bih srećan da je on realizovan jer je prostor naš najveći problem – kaže Stokić. Navodi primjer nepostojanja odgovarajućeg prostora za palijativnu negu na kojoj insistiraju udruženja.

Stokić kaže da su ti zahtjevi opravdani i da bi mogli uspostaviti hospis da imaju prostor. Prostora nema ni za nove medicinske aparate koje namjeravaju nabaviti, poput magnetne rezonance koja neće moći da se smjesti u prostoru gdje je sada i zbog čega se pristupilo projektovanju malog aneksa bolnici.

– Nije srećno rješenje kada uz bolnicu morate zalijepiti mali dodatak ali to je neophodno uraditi jer nećemo imati gdje sa magnetnom rezonancom. Uz taj dio riješićemo i oko 200 kvadratnih metara prostora za potrebe radiologije – ističe Stokić. On podsjeća da više godina traže promjenu namjene zemljišta u vlasništvu Distrikta na parceli u neposrednoj blizini bolnice od oko 12 dunuma.

– To bi bilo rješenje i dovoljno prostora za pravi aneks Bolnice koji bi se toplim mostom povezao sa postojećom zgradom. Osim toga konačno bi riješili i problem nedovoljnog parking prostora -pojašnjava Stokić.

Preseljena odeljenja

Prije početka radova ginekološko odjeljenje brčanske bolnice je potpuno preseljeno. Do završetka radova porodilište i dječiji boks biće na pedijatriji, ginkologija je preseljena na odjeljenje hirurgije, a prijemna ambulanta je smještena uz službu hitne pomoći.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img