Počela “Guča u Brčkom”

Današnjim okupljanjem i nastupom najboljih regionalnih trubača u okviru manifestacije “Guča u Brčkom” započelo je dvodnevno druženje najboljih majstora trube i građana Brčko Distrikta u etno-restoranu “Kolubara” u naselju Grčica u Brčkom.

Uz zvuke trubačkog orkestra, besplatan svadbarski kupus i pivo, “Guču u Brčkom”, 14.tu po redu, pred većim brojem zvanica i građana, svečano i riječima podrške danas je otvorio Predrag Gluhaković, ministar u Vladi Republike Srpske, koji je naznačio da “Guča u Brčkom” na najljepši način upotpunjuje sadržaj i kvalitet manifestacije “Brčansko Ljeto” koja je upravo u toku.

- Reklama -

Začetnik ideje koja je sada već postala muzičko-trubačka tradicija Brčko Distrikta je Slobodan Aleksić, vlasnik etno- restorana “Kolubara”, koji je kazao da na ovaj način želi da sačuva tradiciju sviranja trube i mimo Dragačevskog sabora trubača u Guči, te da počasti na neki način svoje sugrađane muzikom trube, svadbarskim kupusom i lijepim druženjem.

“Guča u Brčkom” ove godine održava se dva dana prije Dragačevskog sabora trubača u Guči u Srbiji, a suština joj je promocija trube i druženja uz svadbarski kupus, najkvalitetnije trubače iz regiona i njegovanje ove vrste muzičke tradicije i kulturološkog identiteta ovog podneblja, kazao je za Radio Brčko dr Aleksandar Pajović, član Organizacionog odbora Sabora trubača GUČA u Srbiji.

Prisutni na “Guči u Brčkom” jednostavno su rekli da se odlično osjećaju uz zvuk trube, svadbarski kupus i pivo.

“Guča u Brčkom” održava se uz podršku Vlade Brčko Distrikta i Vlade Republike Srpske. Najveća posjeta očekuje se u večernjim satima kada se za goste besplatno služi oko 500 porcija svadbarskog kupusa i pivo, a na meniju je i hajdučki ražnjić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime