spot_img
spot_img

“Plavi kit” i u tri brčanske škole

Published:

spot_img

I u brčanske osnovne škole već je dospjela izuzetno opasna internet igrica “Plavi kit”.

Sadržaj igrice “Plavi kit”, kako stoji u saopštenju brčanske Policije, je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovrijeđivanja onoga koji igra ovu igricu, a posljednji stadijum zahtjeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubistvo.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, istakao je da su se natpisi u medijima pojavili vezano za Prvu i Drugu osnovnu školu, te  da od sinoć takođe ima informacije da je igrica dospjela i u Sedmu osnovnu školu.

“Nadležni su obaviješteni od strane nastavnog osoblja i Odjeljenje za obrazovanje će preduzeti sve da zaštiti potencijalne korisnike te igrice, odnosno učenike. Nije bilo većih probleme jer se na vrijeme uočilo i reagovalo, što je dobro. Nadam se da na našem području ni neće biti nekog takvog slučaja. Svakako će odjeljenje poduzeti aktivnosti, ali da li u vidu roditeljskih sastanaka ili određenih informacija, to ću dogovorit sa svojim saradnicima”, kazao je Osmanović.

On je naglasio da tokom boravka u školi djeca nemaju pristup internetu i da im se samo može zabraniti upotreba telefona tokom časova i malih odmora, dok je sve ostalo u nadležnosti roditelja na koje je i apelovao.

“Da paze i što više kontrolišu svoju djecu kada su za računarom, kada imaju pristup internetu. I ne samo vezano za ovu igricu već uopšteno s kim se dopisuju, ko je u krugu prijatelja, na koji način se komunicira i sl. Jer sem igrice pojavljuju se i drugi problem koji su vezani za internet mreže”, dodao je Osmanović.

Policija Brčko distrikta jutros je uputila saopštenje za javnost u kojem apeluje na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti, da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako isti ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih “igrica”.

Portparol brčanske Policije, Halid Emkić je rekao, da je prvenstveno cilj da prije svega roditelje i prosvjetne radnike upoznaju da trebaju preduzeti čvršći nadzor nad djecom, odnosno da provjeravaju koje igrice igraju na internet mrežama.

“Na području Brčko distrikta već smo preduzeli radnje i na razmjeni informacija u školama putem naših školskih policajaca, a pored toga već je i upućen dopis Odjeljenju za obrazovanje kako bi i oni preduzeli radnje, a kako bi svi zajednički preventirali ovu opasnu igricu”, rekao je Emkić.

Takođe je apelovao na sve one koji imaju bilo kakve naznake da neko igra ovu igricu da obavijeste policiju, a sve s ciljem prevencije, odnosno sprečavanja nastanka težih posljedica po one koji dođu u kontakt sa ovom igricom.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img