Petnaestogodišnji Luka Opačić prvi stigao do Časnog krsta u Brčkom

Petnaestogodišnji Luka Opačić iz Brčkog ponio je danas titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi.

Opačić, koji je bio i najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja u Brčkom, rekao je novinarima da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, te zahvalio ostalim učesnicima što su mu dozvolili da prvi dopliva do krsta.

– To mi je bila dječačka želja, da plivam za Časni krst i evo, ove godine se ostvarila – rekao je Opačić.

Predsjednik Plivačko-ekstremno sportskog kluba “Atos-Sava” iz Brčkog Draško Đurić podsjetio je da je organizacija bogojavljenskog plivanja ove godine povjerena tom klubu, da je bila revijalnog karaktera i da su učestvovali samo članovi Kluba, njih 33.

– Svi oni su pobjednici i vitezovi. Tu čast da prvi dopliva do krsta dali smo Luki Opačiću, jer je najmlađi među njima, a na mlađima svijet ostaje i oni treba da gaje naše pravoslavne tradicije – istakao je Đurić.

Protojerej-stavrofor Željko Matić podsjetio je da je bogojavljensko plivanje za Časni krst u Brčkom obnovljeno 2014. godine, nakon 77 godina pauze, te da je i ovogodišnja organizacija protekla bez problema i u radosti.

Bogojavljenskom plivanju, koje je održano u rijeci Savi na gradskom izletištu Ficibajer, prethodilo je osveštanje vodice i bogosluženje u hramu Uspenja presvete Bogorodice u gradskom naselju Srpska Varoš.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime