spot_img
spot_img

Пеји Мендешу, Јасмину Равкићу и Мати Глухаковићу продужен притвор за два мјесеца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ због сумњи на изборне нерегуларности продужио притвор Стојану Баварчићу*, надлежни суд у Брчком истовјетно је поступио и у случају осумњичених Пеје Мендеша*, Јасмина Равкића* и Мате Глухаковића*.

Због сумње да су искористили личне документе већег броја грађана Дистрикта пријавивши их без њиховог знања за гласање ван БиХ, те опасности да би у кривичном поступку могли утицати на свједоке, њима је притвор продужен за два мјесеца.

Сумња се да је Мендеш преко осуђеног Равкића, уз обећање да ће му својим утицајем осигурати замјену казне затвора за рад за опште добро на слободи, од више лица прибавио личне документе, а затим их без њиховог знања и сагласности пријавио за гласање ван БиХ.

Он је Централној изборној комисији Босне и Херцеговине поднио пријаве у њихово име, кривотворећи њихове потписе на пријавама у намјери да се та лица евидентирају за гласање из иностранства – наведено је у наредби о провођењу истраге.

Глухаковића се сумњичи да је у договору са Мендешом, као активним политичким субјектом, прибавио личне документе најмање тридесет мјештана насељених мјеста Рашљани и Бијела, а затим их заједно са њим, без њиховог знања и сагласности пријавио за гласање ван БиХ.

С обзиром на изразито велики број пријављених бирача за гласање из иностранства, који само у дистрикту Брчко износи 5.180, интензиван фокус рада Тужилаштва Дистрикта посљедњих мјесец дана усмјерен је на откривање и процесуирање изборних неправилности на овом подручју.

У само петнаест дана отворено је седам предмета против осам осумњичених лица међу којима су и активни заступници у Скупштини Брчко дистрикта, који су се поново кандидовали на те функције. Због опасности да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, свима им је одређен једномјесечни притвор. Будући да и даље постоје околности усљед којих су осумњичени притворени, Тужилаштво у сваком од отворених случајева захтијева од суда да им трајање ове мјере продужи за још два мјесеца.

На рјешење о продужењу притвора осумњичени могу изјавити жалбу, која пак не задржава извршење ове мјере.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img