spot_img
spot_img

Павлина расплакала Брчко: У гласу анђела из Ораховца уживало преко 1.000 људи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Концертом косовско-завјетних пјесама у извођењу Павлине Радовановић и изложбом икона сестре Марије из манастира Јасеновац, у Брчком је започела Манифестација „Косовско распеће од Јасеновца до Олује“ којом се обиљежава 27 година од страдања српског народа у етничком чишћењу званом хрватска војна акција “Олуја”.

Концерт и изложба били су хуманитарног карактера, те је доборовољним прилозима грађана сакупљено 5.086 КМ, 530 евра и 3.400 динара за фрескопис цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, Павлинином родном мјесту.

Павлина Радовановић, тринаестогодишња дјевојчица из Ораховца на Косову и Метохији, каже да косовске пјесме пјева од пете године и да јој је тренутно најдража “Вила са Кошара”, коју је отпјевала на крају концерта и са сузама у очима поручила “Догодине у Призрену”.

Члан Конзервативног клуба Милош Суботић рекао је да ова манифестација, симболичног назива “Косовско распеће од Јасеновца до “Олује”, носи универзалну поруку о слободи.

“У исто вријеме подсјећамо на бројна распећа која је српски народ прошао у 20. вијеку. Желимо да покажемо да је то један континуитет, једна те иста прича, али да упркос томе стојимо и постојимо и постојаћемо и даље”, истакао је Суботић.

Потпредсједник “Просвјете” Ведрана Драгичевић каже да су концертом и изложбом жељели да упознају публику са историјом и страдањем Срба и свих других антифашиста у Другом свјетском рату. Изложбу икона сестре Марије грађани могу погледати у “Просвјетиној” галерији “Сава Шумановић” гдје је пресељења након отварања на Тргу младих.

На концерту су наступили и чланови етно-пјевачке групе “Босиљак” која дјелује при Културно-умјетничком друштву “Јоцо Савић – Илићка” и хармоникаш Драго Гарић из Брчког.

Након концерта, Павлину су обрадовали и из Удружења навијача Црвене Звезде, који су јој, узевши у обзир да је Павлина велики навијач Звезде, уручили пригодан поклон.

Концерту и изложби присуствовао је велики број грађана међу којима и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић.

Манифестација је отворена бесједом професора Богословског факултета у Фочи Дарка Ђога који ће вечерас, у оквиру манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује”, одржати предавање у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” са почетком у 19.00 часова.

У оквиру ове манифестације, четвртог августа ће на споменику српским браниоцима Брчког бити служен парастос, а планирана је и академија на отвореном.

Манифестација се завршава 6. септембра изложбом слика из Доње Градине која говори о страдању Срба, Рома и осталих антифашиста. Организатори Манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује“ су Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” и Конзервативни клуб из Брчког.

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img