Pavlina rasplakala Brčko: U glasu anđela iz Orahovca uživalo preko 1.000 ljudi

Koncertom kosovsko-zavjetnih pjesama u izvođenju Pavline Radovanović i izložbom ikona sestre Marije iz manastira Jasenovac, u Brčkom je započela Manifestacija „Kosovsko raspeće od Jasenovca do Oluje“ kojom se obilježava 27 godina od stradanja srpskog naroda u etničkom čišćenju zvanom hrvatska vojna akcija “Oluja”.

Koncert i izložba bili su humanitarnog karaktera, te je doborovoljnim prilozima građana sakupljeno 5.086 KM, 530 evra i 3.400 dinara za freskopis crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, Pavlininom rodnom mjestu.

Pavlina Radovanović, trinaestogodišnja djevojčica iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, kaže da kosovske pjesme pjeva od pete godine i da joj je trenutno najdraža “Vila sa Košara”, koju je otpjevala na kraju koncerta i sa suzama u očima poručila “Dogodine u Prizrenu”.

Član Konzervativnog kluba Miloš Subotić rekao je da ova manifestacija, simboličnog naziva “Kosovsko raspeće od Jasenovca do “Oluje”, nosi univerzalnu poruku o slobodi.

“U isto vrijeme podsjećamo na brojna raspeća koja je srpski narod prošao u 20. vijeku. Želimo da pokažemo da je to jedan kontinuitet, jedna te ista priča, ali da uprkos tome stojimo i postojimo i postojaćemo i dalje”, istakao je Subotić.

Potpredsjednik “Prosvjete” Vedrana Dragičević kaže da su koncertom i izložbom željeli da upoznaju publiku sa istorijom i stradanjem Srba i svih drugih antifašista u Drugom svjetskom ratu. Izložbu ikona sestre Marije građani mogu pogledati u “Prosvjetinoj” galeriji “Sava Šumanović” gdje je preseljenja nakon otvaranja na Trgu mladih.

Na koncertu su nastupili i članovi etno-pjevačke grupe “Bosiljak” koja djeluje pri Kulturno-umjetničkom društvu “Joco Savić – Ilićka” i harmonikaš Drago Garić iz Brčkog.

Nakon koncerta, Pavlinu su obradovali i iz Udruženja navijača Crvene Zvezde, koji su joj, uzevši u obzir da je Pavlina veliki navijač Zvezde, uručili prigodan poklon.

Koncertu i izložbi prisustvovao je veliki broj građana među kojima i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

Manifestacija je otvorena besjedom profesora Bogoslovskog fakulteta u Foči Darka Đoga koji će večeras, u okviru manifestacije “Kosovsko raspeće od Jasenovca do Oluje”, održati predavanje u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle” sa početkom u 19.00 časova.

U okviru ove manifestacije, četvrtog avgusta će na spomeniku srpskim braniocima Brčkog biti služen parastos, a planirana je i akademija na otvorenom.

Manifestacija se završava 6. septembra izložbom slika iz Donje Gradine koja govori o stradanju Srba, Roma i ostalih antifašista. Organizatori Manifestacije “Kosovsko raspeće od Jasenovca do Oluje“ su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Konzervativni klub iz Brčkog.

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime