Pasa lutalica sve više, “Komunalno” ne preduzima ništa jer “još nije službeno dobilo odluku”

Iako je prije tačno mjesec dana, a na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, brčanska Vlada primila k znanju Informaciju o lokacijama za alternativno zbrinjavanje lešina pasa lutalica, Javno preduzeće “Komunalno”, koje je nadležno za ovaj posao još uvijek nije dobilo Odluku o dodjeli tih lokacija.

Šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u ovom preduzeću Željka Tomić, rekla je za Radio Brčko da službeno nisu obavješteni ni o tome gdje su te lokacije, naglašavajući da se, iako je situacija alarmantna, problem koji postoji već više od godinu i po dana sa ukopnom jamom ne može početi rješavati bez ove odluke.

- Reklama -

“Imamo obećanje da će se to pokrenuti u skorijem roku, ali do danas još uvijek nije se desilo ništa, tako da odluku još čekamo. Lešine smo do sada zbrinjavali u našim hladnjačama, ali i ti kapciteti su sada popunjeni i nalazimo se u pat poziciji. Građani nam se manje obraćuju jer mi ne izlazimo na teren, ali zato više zovu veterinarsku inspekciju i policiju. Situacija je krajnje alarmantna i sad je vrijeme da se nešto preduzme kako se ne bi doveli u situaciju iz 2008. godine”, pojasnila je Tomić.

Šef operativno-komunikacijskog centra Policije Brčko distrikta BiH, Halid Emkić, potvrdio je da policija u posljednje vrijeme zaprima sve više prijava o napadu pasa lutalica na građane, ali da građani isto tako traže i potvrdu da su podnijeli takvu prijavu kako bi ostvarili svoja prava pred drugim organima.

Prema riječima Dijane Glišić, vršioca dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnom imovinom koja provodi administrativnu proceduru, razlozi zašto Odluka o dodjeli lokacija za alternativno zbrinjavanje lešina pasa lutalica još nije proslijeđena “Komunalnom”, su praktične prirode.

“Procedura za konačno dodjeljivanje tih parcela je započeta, napravljen je nacrt odluke i proslijeđen je Pravobranilaštvu na mišljenje. To će biti završeno vrlo brzo jer je u pitanju čista administrativna procedura. Jedini razlog zašto to nije do sada okončano je malo taj veći broj neradnih dana koje smo imali, a i neki od uposlenika su bili na godišnjem odmoru. Drugih razloga nema. Tako da će sve biti okončano u vrlo kratkom roku”, kazala je Glišić.

Kako je dodala Željka Tomić, po dobijanju ove odluke, prvo će se sa veterinarskom stanicom dogovoriti izlazak na teren sa veterinarima, kao i odrađivanje selekcije pasa u azilu kako bi se oslobodili smještajni kapaciteti za prihvat novih pasa.

Na kraju podsjećamo da se predložene lokacije za alternativno zbrinjavanje lešina pasa lutalica, svaka površine od po pet dunuma, nalaze u selima Brka, Donji Rahić i Gornje Dubravice i da će se koristiti sve dok se ne iznađe trajno rješenje.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime