Parlamentarci iz reda Bošnjaka ponovili: Zakon o fiskalizaciji moraju poštovati svi

- Reklama -

Predstavnici klubova zastupnika iz reda Bošnjaka danas su na konferenciji za medije ponovili stav iznesen na prošlom zasjedanju Skupštine, da su protiv izuzimanja iz Zakona o fiskalizacij advokatske djelatnosti u Distriktu, jer se time, kažu, vrši diskriminacija drugih obveznika.

“Ovakav stav nema nikakve veze, kako se spočitava, sa političkom trgovinom ili nacionalnim interesima, jer to je uvreda za Bošnjake, s obzirom da se na ovaj način suprostavljamo takozvanom obrnutom Robin Hud sistemu, odnosno da oduzimamo od siromašnih, a dajemo bogatima”, istakao je u ime Bošnjačkih zastupnika poslanik SBIH dr Zijad Nišić.

- Reklama -

Vrijedi podsjetiti da je prije pet dana, nakon sjednice Skupštine na kojoj su izmjene Zakona o fiskalizaciji odbijene, predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini Brčko distrikta Adem Ribić rekao novinarima da su poslanici svojim glasanjem izrazili revolt, ne samo zbog, kako je rekao, ucjenjivačkog stava advokata prema Vladi i Skupštini, već i zbog kršenja dogovora većine o imenovanju bošnjačkog predstavnika na mjesto direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i koordinatora u Kancelariji Brčko distrikta pri Savjetu ministara, na koje je imenovan Srbin.

“Bilo je nekih dogovora da to treba da pripadne Bošnjacima, ali nije urađeno. Mislimo da to treba ispoštovati jer vlada opšti debalans. Ne vidim logiku da neko kaže da to treba da pripadne srpskom ili hrvatskom narodu”, rekao je tada Ribić i dodao da trenutna neslaganja neće ugroziti aktuelnu koaliciju.

Prilikom današnjeg susreta sa novinarima, pak, politička trgovina kao motiv neslaganja u vladajućoj koaliciji, nije spominjana.

Naglašeno je danas i to da EU prepoznaje praksu fiskalizacije i advokatske djelatnosti.

“Kod izdavanja fiskalnog računa u Hrvatskoj, advokati nisu obavezni navesti radnju koju su izvršili, čime se ne ugrožava pravo na privatnost. Svakako u takvoj situaciji nikome nije palo napamet da obustavlja rad, niti je bilo ko optužio hrvatski Sabor zbog ovog zakona”, precizirao je Nišić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime