Parastosom obilježeno 28 godina od formiranja Prve posavske brigade

Ispred Spomenika srpskim braniocima danas je obilježeno 28 godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, služenjem parastosa za 441 poginulog pripadnika ove brigade.

Prioritet Prve posavske brigade bio je odbrana Brčko, ali da je učestvovala i na drugim ratištima gdje je to bilo potrebno za odbranu Republike Srpske predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Brčko Cvjetko Simić.

„Brigada je u to vrijeme imala četiri bataljona. Dala je dosta žrtava na stvaranju Republike Srpske i na drugim ratištima, od Bihaća, Grahova, Šipova do Sanskog Mosta, Semizovca i drugih mjesta“, rekao je Simić.

Simić je iskoristio priliku da na današnjem parastosu oda počast nedavno preminulom pomoćniku komadanta za moral i vjerska pitanja Siniši Kisiću.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom Jovan Pudić ističe da su porodice poginulih boraca, nakon rata, uglavnom zbrinute, kao i da je žrtva za stvaranje Republike Srpske bila velika.

„Žalost je za svakim poginulim čovjekom, ali smo dobili Republiku Srpsku kojom se ponosimo. Porodice su uglavnom zbrinute, što od strane Vlade Republike Srpske, što od strane Vlade Brčko distrikta“, istakao je Pudić.

Polaganju vijenaca su prisustvali članovi udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno – otadžbinskog rata, članovi Srpske pravoslavne crkve, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i političkih stranaka.

Prisutni su nakon parastosa posjetili Spomen sobu stradalim borcima vojske Republike Srpske, koja se nalazi u skolpu kancelarije brčanskog BORS –a.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime