spot_img
spot_img

Парастос за Србе убијене у хрватској акцији “Олуја”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем бијелих ружа на споменик палим српским браниоцима Брчког, у центру града представници свих српских политичких партија и грађани одали су почаст жртвама хрватске операције “Олуја”, највећег етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Брчко Младен Васић рекао је да због тога што градоначелник није имао слуха да удовољи захтјеву странке и 4. август прогласи даном жалости у Брчком, српски чланови Владе Брчко дистрикта јутрос су напустили сједницу, након чега је одгођена.

“То је наш вид протеста, јер ипак, градоначелник треба да буде градоначелник свих нас, а не само једног народа”, поручио је Васић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић истакао је да се обиљежавањем 4. августа његује култура сјећања с циљем помена на све страдале у тој акцији етничког чишћења и опомене да се српском народу више никада не понови оно што му се дешавало деведесетих година прошлог вијека.

“Та истина ће се морати прихватити, али на један културан начин, кроз дијалог, а не декретима и наметањем једне верзије истине као што се покушава урадити. Мислим да је то једна снажна порука кроз исказано јединство представника свих српских политичких партија и удружења грађана да се боримо и на крају изборимо за истину”, рекао је Милић новинарима.

Милић је изразио је жаљење што ни ове, као ни претходних година није било разумијевања да се 4. август прогласи даном жалости у Брчком у знак сјећања на српске жртве акције “Олуја”.

“То ће, сасвим сигурно, бити повод за преиспитивање аката који уређују ову материју. Очигледно да је то нешто што не би требало да буде препуштено појединцима, већ да буде враћено у надлежност Скупштине”, додао је он.

Предсједник брчанског БОРС-а Цвјетко Симић рекао је да је послије 26 година у Брчком служен парастос за погинуле борце Војске Републике Српске Крајине и цивилне жртве у акцији “Олуја” у којој је протјерано око 250.000 Срба, а око 2.000 побијено.

Члан Конзервативног клуба Милош Суботић рекао је да су Срби данас показали завидно јединство те да истину треба говорити увијек, а посебно у вријеме када је она забрањена.

Додао је и да му је изузетно драго што се данас окупио и велики број младих људи.

У Републици Српској и Србији сутра је Дан жалости поводом сјећања на прогнане и страдале Србе у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, 1995. године.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img