spot_img
spot_img

Парастос поводом 28 година од смрти Бошка Перића Пеше

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На гробљу у Ражљеву код Брчког данас је служен парастос Бошку Перићу-Пеши прослављеном комаданту специјалне јединице „Пеша“, Прве посавске бригаде Војске Републике Српске који је живот изгубио прије 28 година у борби за српски народ и одбрану Републике Српске.

Пеша је један од најмлађих старјешина Војске РС који је погинуо на на мајевичком ратишту 14. новембра 1994. године, у покушају спашавања 74 заробљена борца Прве мајевичке бригаде на мајевичком брду Мала Јелица. Бошко Перић Пеша је у току одбрамбено-отаџбинског рата одликован „Медаљом мајора Милана Тепића“, а постхумно и „Орденом Обилића”.

Специјална јединица „Пеша“ формирана је првог априла 1993. године. Одлуком Прве посавске бригаде сви водови су се ујединили у елитну диверзантску јединицу која је добила назив „Пеша“. Јединица је била у формацији самосталне чете и бројала је 96 бораца. Ова јединица је водила борбе на брчанском ратишту, Мајевици, Орашју, Озрену, сарајевском ратишту, борбама у Гламочу, Мркоњић граду и свуда гдје је било потребно бранити српски народ. У јединици је било 250 рањавања, а 12 војника је добило статус ратног војног инвалида. За вријеме одбрамбено – отаџбинског рата погинуло је 19 припадника ове јединице међу којима је и легендарни командант Бошко Перић Пеша. Саборци већ 28 година долазе на његов гроб да му одају дужну пошту.

Сјећање на Пешу не блиједи и оволики број његових пријатеља који сваке године долазе да посјете његов гроб говори о његовој величини, храбрости и поштовању, нагласила је у име Пешине породице његова сестра Сенка која је присуствовала парастосу на гробљу у Ражљеву са сестрама Споменком и Ружицом. Након молитвеног помена на гробу у јунаковом родном Ражљеву, вијенце и цвијеће положили су његове сестре, ратни другови, бројне делегације и удружења из Брчког и околних општина, те представници српских политичких партија.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img