spot_img
spot_img

Papir trpi sve: “Dokument časti” potpisalo 30 poslanika Skupštine

spot_img
spot_img

U okviru realizacije projekta “NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko distriktu BiH” Udruženje građana “Demos” Brčko danas je održalo press konferenciju na kojoj su predstavili pismo podrške inicijativi potpisano od strane zastupnika Skupštine Distrikta, a koje zagovara objektivno zapošljavanje u javnom sektoru, ističući važnost izbjegavanja subjektivnih kriterijuma procjene kandidata.

“Ovaj dokument smo nazvali dokument časti jer od 31 zastupnika u Skupštini Distrikta njih 30 je potpisalo pismo podrške inicijativi. Gospodin Kusturica nije mogao potpisati iz objektivnih razloga. Uz ovaj dokument, mislim da bi mogli napokon doći do jednog, mogu slobodno reći i najpoštenijeg okvira u procesu zapošljavanja u Brčko distriktu u odnosu na cijelu BiH”, istakao je Božidar Jović, koordinator projekta.

Kako bi smanjili mogućnost uticaja raznih interesnih grupa na proces zapošljavanja i samim tim suzili mogućnost korupcije, u proteklom periodu ovo udruženje uputilo je određeni broj inicijativa za promjenu načina bodovanja kandidata prilikom izlaska na konkurs.

“Najbitnije je da se u same akte unesu antikoruptivi okviri koji neće nikome dozvoliti da korupcija utiče na proces zapošljavanja, nego ćemo imati objektiviziran proces zapošljavanja što predstavlja jedan od temelja razvoja Brčko distrikta”, naglasio je Damjan Dundžić, asistent koordinatora.

Ističu da je jedan od razloga odlaska mladih iz naše zemlje zapravo korupcija u zapoljavanju, te naglašavaju da ukoliko se njihova namjera ostvari da se u novi Zakon o državnoj službi ugradi upravo antikoruptivni okvir, koji će omogućiti objektivno zapošljavanje osoba kroz objektivno naglašene kriterijume, da će se u tom slučaju zaista birati samo najbolji ljudi na pozicije.

“Naša namjera je da u narednom periodu razgovaramo sa donosiocima odluka na ovu temu, da tražimo njihovu podršku mimo poslanika, i naravno članova Vlade Distrikta. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti u našoj namjeri, da napravimo jedan korak spram cijele BiH i da ćemo mi biti primjer kako treba da izgleda zapošljavanje u javnom sektoru”, dodao je Jović.

Udruženje građana “Demos” Brčko u naredom periodu nastavlja sa realizacijom projekta “NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko distriktu BiH” koji je finansiran od USAID-a a podržan od strane CCI.

Za četvrtak je najavljena ulična akcija tokom koje će dijeliti propagandne materijale, te objašnjavati građanima na koji način i sami mogu doprinijeti u procesu prijavljivanja određenih koruptivnih djela.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img