Пандорина кутија лажних диплома у Брчко дистрикту - nula49.com
spot_img
spot_img

Пандорина кутија лажних диплома у Брчко дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Скупштине дистрикта Брчко поново су одгодили усвајање допуне Закона о фискалним системима, којим се из фискализације издваја адвокатска дјелатност. Није разматран ни Закон о раду. Усвојена је одлука о оправданости оснивања трећег приватног универзитета у Брчком, што је отворило Пандорину кутију о валидности диплома запослених у институцијма дистрикта Брчко. То је резиме јучерашње сједнице Скупштине Брчко дистрикта.

Дистрикт Брчко је један у низу градова и оштина у БиХ, у којима поред јавних високообразовних институција, раде и приватне високе школе и универзизети. И кажу све по Закону.

– Високошколске установе раде по Закону о високом образовању. Високошколске установе су надзиране. Такође инспектори за високо обрзаовање и инспектори за управни поступак имају надлежност да врше провјере – каже Сенад Османовић, шеф Одјељења за образовање дистрикта Брчко.

У уређеним и одговорним друштвима, приватне образовне институције нису проблем. Проблем је у контроли њиховог рада и знања студената, кажу посланици.

– Сматрам да знање које добијају студенти на овим нашим приватним уинверзитетима, није довољно квалитетно и да ту има заиста пуно простора да се успостави сумња, уопште у начин школовања у Брчко дистрикту – истакао је Аднан Драпић, посланик Скупштине дистрикта Брчко.

Вукашин Панић, посланик Скупштине дистрикта Брчко истиче да је у питању транзиција, која иде у погрешном правцу.

– Чињница је да се ради о опште друштвеној појави, која је такође неминовност. Ради се о периоду транзиције, који по мени иде у погрешном правцу – поручио је Панић.

У јавним институцијама дистрикта Брчко запослени су службеници који су звање високошколаца стекли и на јавним и приватним факултетима. Није риједак случај ни фалскификованих диплома.

– Немамо неки прецизан број, у овом тренутку га немам, али је било доста таквих случајева, гдје су људи добили отказ, дакле из радног односа – тврди Синиша Милић, градоначелник дистрикта Брчко.

Посланици су израчунали да за 40 година радног стажа, лице са лажном или сумњивом високошколском дипломом, друштво и пореске обвезнике у дистиркту Брчко кошта, минимално 1.200.000 марака.

 

 

 

(rtrs.tv/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img