Ovo su novosti na biračkom mjestu: CIK pojasnio izmjene u procesu glasanja

U cilju sprečavanja izbornih zloupotreba Centralna izborna komisija BiH uvela je ove godine određene novine u izborni proces, a koje se tiču dodatne sigurnosti glasačkih listića kao i drugačijeg rasporeda paravana za glasanje.

Član Izborne komisije Bčko distrikta Ljiljana Orendi o novostima koje su uvedene kaže „da će svaki glasački listić biti nevažeći ako na sebi nema suhi pečat, zasebni štebilj biračkog mjesta kao i potpis člana biračkog odbora koji je izdao glasački listić.“

- Reklama -

„Da ne bi došlo do zloupotreba korištenja fotoaparata, mobilnih telefona, kojima se može isporučiti dokaz o instruisanom glasanju, Centralna izbrna komisija BiH je odlučila da se glasački paravani okrenu prema biračkim odborima i postave na udaljenosti ne manjoj od dva metra te da birači budi vidljivi članovim,“ istakla je Orendi i dodala da tajnost mora biti zagarantovana.

Govoreći o novinama, kada je riječ o pomoći drugog lica prilikom glasanja biračima kojima je takva pomoć potrebna, Ljiljana Orendi je naglasila da su i tu uvedene određene novine kako bi se ostvario bolji vid kontrole i sigurnosti u samom procesu glasanja.

„U tom slučaju potrebna je izjava birača da mu treba pomoć kao i medicinski dokaz o potrebnoj pomoći. Što se tiče nepismenih birača oni već u svom identifikacionom dokumnetu imaju prazno polje ili umjesto potpisa dva slova „iks“ kojima dokazuju da nisu pismeni. Njima će drugo lice pomoći i ono nikako ne smije biti član biračkog odbora, nego neko drugi,“ rekla je Orendi i dodala da će lica koja budu pomagala prilikom glasanja moći to uraditi samo jednom i biće predmet naknadne kontrole.

Orendi je istakla da će se osjetljivi birački materijal dostaviti dan prije izbora na svako biračko mjesto i biće tokom noći, do otvaranja birališta, čuvan od strane Policije Brčko distrikta.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime