spot_img

Ово су мјере Владе Брчко дистрикта за помоћ привреди

Published:

- Advertisement -

Предложено је да се за радна мјеста која су тренутно изван погона изврши субвенционирање пореза и доприноса на плате које послодавци требају исплатити за трећи мјесец.

Влада Брчко Дистрикта БиХ је на јутрошњој ванредној сједници разматрала приједлог мјера које је Одјељење за привредни развој, спорт и културу предложило Влади прије усвајања буџета Брчко Дистрикта БиХ, како би могла бити осигурана средства која су у овом тренутку потребна да би се умањиле штетне посљедице појаве коронавируса. Сутра ће на ванредној сједници Скупштина Брчко Дистрикта БиХ расправљати о приједлогу ових мјера.

“Терет ове кризе која је пред нама или је већ живимо, морају поднијети заједно послодавци, Влада и запослени у реалном и јавном сектору. Циљ предложених мјера је да у овоме тренутку покушамо сачувати радна мјеста која су сигурно угрожена, поготово оним мјерама које су влада и Кризни штаб донијели, а односе се на радна мјеста или оне послодавце чији је рад у потпуности забрањен. Другу категорију угрожених радних мјеста чине сва остала предузећа у Брчко Дистрикту, јер сви непосредно или посредно осјећају посљедице ове кризе, с обзиром на то да је дошло до смањења потражње роба као и потражње различитих врста услуга”, изјавио је на конференцији за медије шеф Одјељења за привредни развој, спорт и кутуру Перо Гудељевић.

Предложено је да се за прву категорију радних мјеста која су тренутно изван погона изврши субвенционирање пореза и доприноса на плате које послодавци требају исплатити за трећи мјесец. Субвенционирање ће према приједлогу трајати наредна три мјесеца, с могућношћу продужења додатна три мјесеца, уколико се процијени да је то потребно.

Друга мјера која је предложена предвиђа да се за она предузећа која су ограничена у своме пословању порези и доприноси на плате субвенционирају у износу до 30 посто.

“Сматрамо да је добро на овакав начин направити те субвенције због тога што ће све осим доприноса за мировинско осигурање практично и даље остати у институцијама Брчко Дистрикта. Када је у питању здравствени сектор, фонд здравственог осигурања би био намирен, односно били би плаћени доприноси, а што се тиче доприноса за незапосленост, ти доприноси би били у нашем Заводу за запошљавање”, изјавио је Гудељевић.

 

 

 

 

(business-magazine.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img