Ove zime za beskućnike topliji dom

Iako je prošle godine profunkcionisalo s minimilanim uslovima, prihvatilište za ugrožene, između ostalog i beskućnike, do kraja godine će najvjerojatnije biti potpuno rekonstruisano. Projekt uređenja objekta je zajednički poduhvat Odjeljenja za javnu bezbjednost i Crvenog krsta Brčko distrikta.

Brčanski Crveni krst i Odjeljenje za javnu bezbjednost u Vladi Distrikta otvorili su prihvatilište za beskućnike za vrijeme prošlogodišnjih ekstremno velikih hladnoća, u prostoru bescarinske zone s tadašnjim kapacitetima od desetak kreveta, obrok i ljekarski pregled.

- Reklama -

Objekat je trenutno dobro izolovan, s razvedenim grijanjem i priključcima za struju i vodu, ali kako za Radio Brčko kaže Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta, neophodno je završiti unutrašnje radove.

On ističe da će dio sredstava, oko 15.000 maraka koje su dobili od Vlade, biti utrošen za nabavku namještaja, molerske radove, te sitnije instalacijske popravke.

Objekat se sastoji od šest prostorija, koje mogu primiti trideset osoba i služiće i za beskućnike, ali i sve one kojima je potrebno pomoći u slučaju vanrednih situacija u dogovoru s resornim Odjeljenjem.

Na pitanje kako se vrši smještaj beskućnika, Šehanović kaže da je u sistem uključeno više institucija, od socijalnih službi, zdravstvenih ustanova do policije i građana.

Broj beskućnika na našem području je jako teško utvrditi jer se ne radi uvijek o istim ljudima. Prema evidenciji Crvenog krsta mnogi od njih nisu, ili su prestali biti, stanovnici Brčko distritka.

 

 

 

 

(radiobrkco.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime