I ove školske problemi sa nastavnim kadrom u Brčko distriktu

Iako je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, Senad Osmanović, za portal infobrcko.com izjavio da će ove školske godine “nakon dužeg niza godina nastava početi kako treba”, čini se da problemima u brčanskom obrazovanju nema kraja.

Kako portal nula49.com saznaje, a što se jasno vidi u dokumentu sa slike, direktori osnovnih i srednjih škola već su počeli sa preraspodjelom časova, tražeći od već zaposlenih nastavnika da upražnjene časove pokriju prekovremenim radom gdje god je to moguće. A “ugovori o djelu” su, izgleda, rezervisani samo za izborne godine…

- Reklama -

Poučeni dosadašnjim iskustvom, direktorima je izgleda jasno da konkurs za popunjavanje 100 pozicija u osnovnim i srednjim školama Distrikta neće biti zaključen do početka školske godine.

Dakle, iako u obrazovanju nedostaje 100 nastavnika i profesora, oni već zaposleni praktično će imati priliku da prekovremenim radom zarade još jednu platu. Za to vrijeme, nastavnici i profesori koji su na birou čekaju završetak konkursa, završetak žalbenog roka, potvrde, prijeme… I mogu se nadati da će početi raditi “već” od drugog polugodišta, ako je suditi po dosadašnjoj praksi.

Inače, od 100 pozicija za kojih će konkurs u ponedeljak biti raspisan, svega 36 će biti na neodređeno, dok se ostale pozicije raspisuju na određeno vrijeme.

Podsjećamo, od ove godine u brčanskim srednjim školama naći će se i vjeroučitelji, kako je predviđeno odlukom Vlade Brčko distrikta.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime