spot_img

Ove godine uređenje savskog nasipa

Published:

spot_img

Krajem prošle godine potpisan je ugovor u uređenju savskog nasipa u Brčkom i izvođač je već uveden u radove. Oni se realizuju putem donatorskih sredstava Svjetske banke i planirano je da u ovoj godini bude završena kompletna dužina nasipa.

Prema projektu planirano je proširenje nasipa i njegovo podizanje za određen nivo.

“Izvođač je uveden u radove, on je već počeo da radi pripremne radnje prije nego je nivo Save narastao ovoliko. Krče međe, sijeku šiblje, pripremaju pristupne prilaze nasipu” rekao je za BDC Televiziju Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Intenzivniji radovi svakako bi trebali početi kada se voda povuče, odnosno nivo Save opadne.

“Pošto se nasip radi i od strane rijeke a i sa unutrašnje strane tek u ljetnom periodu će se ozbiljnije raditi na savskom nasipu.”

Radit će se na kompletnoj dužini savskog nasipa kroz Brčko distrikt, od Vučilovca nizvodno.

“Ono što nam se desilo 2014. godine kada je došlo do pucanja određenog dijela nasipa, iako ne na našoj teritoriji jer smo ovdje imali samo procjeđivanje, izazvalo je određene štete i za sam nasip. Mi smo i te godine radili određene radove, a tek sada dolazimo u fazu da realizujemo ovaj projekat” rekao je Tanić.

Tanić ističe da je ovaj posao od izuzetnog značaja jer će nasip biti dodatno utvrđen. Nažalost, Brčko ne može utjecati na nasipe u drugim opštinama tako da rizik uvijek postoji, baš kao što se desilo 2014. godine kada nam je voda došla iza leđa, iz susjednih opština, pojašnjava Tanić.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img