spot_img

Otvorena izložba “Brčko kakvo (NE) poznajete”

Published:

spot_img

U sklopu obilježavanja “22 godine Brčko distrikta BiH”, sinoć je u Umjetničkoj galeriji otvorena izložba fotografija pod nazivom “Brčko kakvo (NE) poznajete”.

Izložena dokumentarno-umjetnička građa prikazuje Brčko kroz tri perioda kroz koja je prolazilo: period davne prošlosti, zatim grad iz bliske prošlosti i grad u sadašnjosti.

Fotografije i razglednice Brčkog iz ranijeg vremena ustupili su Atah Mahić i Admir Pašalić, a sadašnji izgled grada svojim fotoaparatom je zabilježila mlada umjetnica Darija Kašanski.

“Ovo je prva moja autorska izložba fotografija koja prikazuje Brčko nekada i sada, Brčko kako su prije doživljavali stanovnici, Atah Mahić i Admir Pašalić koji su svojim objektivom obilježili isto ranije epohe našega grada, a ja sam prikazala kakav je grad danas. Jako volim ovaj grad i baš ga dobro poznajem i bila mi je čast da radim jednu takvu izložbu koja će prikazati moj grad u dobrom i u lošem svjetlu”, kazala je Kašanski.

Izložba je stavila u fokus privredu Brčkog u periodu od prije, ali i poslije rata.

“Moram reći da je ovo isto tako omaž fabrikama, kao što su Interplet, Bimeks, Izbor koje su nažalost amputirane i nestale su. Ipak, mnoge druge su izgrađene, izgrađeni su drugačiji objekti, savremeniji, moderniji; ne samo kad su u pitanju fabrike nego kompletna infrastruktura grada. Ono što je zanimljivo jeste da se centar grada dosta mijenjao i taj istorijski pregled za mene je, a vjerujem i za ostale Brčake, vrlo značajan, naročito kad se te fotografije iz prošlosti i sadašnjosti izlože jedna do druge”, istaknula je Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

Dokumentarno-umjetnička građa će u Umjetničkoj galeriji biti izložena još 30 dana gdje će zainteresovani posjetioci moći pogledati promjenu našega grada kroz protekli period, vidjeti kako je infrastruktura pratila modu onog vremena, a isto tako, pogledati i dio fotografija koji svjedoči o groteskama iz prošlosti i prisjetiti se manje lijepih vremena i ožiljaka koje Brčko nosi.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img