Otvoren 12. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je na Trgu mladih u Brčkom otvorio 12. Međunarodni sajam pčelarstva i opreme, na kom je učešće uzelo oko 60 izlagača.

Milić je kazao da je Vlada Brčko distrikta BiH napravila pomak u oblasti pčelarstva u smislu povećanja podsticaja po košnici, koji je, kako je kazao, mnogo veći nego u okruženju.

- Reklama -

„Po jednoj košnici pčelari u Distriktu dobijaju 30 KM, što je mnogo više nego u okruženju. Mi na prostoru Distrikta imamo oko 11 hiljada košnica za koje se dobija podsticaj na ovaj način, tako da je to pokazatelj ukupnog odnosa prema toj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Ono što je za nas bitno jeste to da se na ovaj način i kroz ovakav sajam promoviše zdrava ishrana kao i kvalitet meda. Na našim pčelarima je da svojim kvalitetom i s ovako ograničenim količinama meda pokušaju izaći na tržište van BiH, a Vlada Distrikta će svakako i na tom polju pomoći“, kazao je Milić.

Ove godine Vlada Distrikta počeće s programom samozapošljavanja u poljoprivredi, kazao je Milić dodajući da će to biti prilika i za ljubitelje pčelarstva da se aktiviraju i pokrenu biznis.

„Za ovaj program izdvojeno je oko 500.000 KM. Siguran sam da će se neko od naših sugrađana prepoznati u pčelarstvu, gdje će imati priliku za svoj poslovni angažman i za samozapošljavanje“, kazao je Milić.

Svečanom otvaranju Sajma prisustvovao je i Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, koji je najboljim pčelarima uručio pehare.

On je naglasio da će se kroz zakonska rješenja regulisati i druga pitanja i problemi s kojima se susreću pčelari na području Brčko distrikta BiH.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma današnji događaj uveličali su i mališani iz obdaništa.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH u organizaciji Udruženja pčelara „Matica“, Udruženja pčelara „Pčela“, Gornji Rahić, i Udruženja pčelara „Brčko“.

Za sve posjetioce Sajam će biti otvoren tri dana, odnosno do 15. septembra.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime