spot_img
spot_img

Отворен 12. Међународни сајам пчеларства и пчеларске опреме Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић данас је на Тргу младих у Брчком отворио 12. Међународни сајам пчеларства и опреме, на ком је учешће узело око 60 излагача.

Милић је казао да је Влада Брчко дистрикта БиХ направила помак у области пчеларства у смислу повећања подстицаја по кошници, који је, како је казао, много већи него у окружењу.

„По једној кошници пчелари у Дистрикту добијају 30 КМ, што је много више него у окружењу. Ми на простору Дистрикта имамо око 11 хиљада кошница за које се добија подстицај на овај начин, тако да је то показатељ укупног односа према тој врсти пољопривредне производње. Оно што је за нас битно јесте то да се на овај начин и кроз овакав сајам промовише здрава исхрана као и квалитет меда. На нашим пчеларима је да својим квалитетом и с овако ограниченим количинама меда покушају изаћи на тржиште ван БиХ, а Влада Дистрикта ће свакако и на том пољу помоћи“, казао је Милић.

Ове године Влада Дистрикта почеће с програмом самозапошљавања у пољопривреди, казао је Милић додајући да ће то бити прилика и за љубитеље пчеларства да се активирају и покрену бизнис.

„За овај програм издвојено је око 500.000 КМ. Сигуран сам да ће се неко од наших суграђана препознати у пчеларству, гдје ће имати прилику за свој пословни ангажман и за самозапошљавање“, казао је Милић.

Свечаном отварању Сајма присуствовао је и Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду, који је најбољим пчеларима уручио пехаре.

Он је нагласио да ће се кроз законска рјешења регулисати и друга питања и проблеми с којима се сусрећу пчелари на подручју Брчко дистрикта БиХ.

На свечаној церемонији отварања Сајма данашњи догађај увеличали су и малишани из обданишта.

Сајам се одржава под покровитељством Владе Брчко дистрикта БиХ у организацији Удружења пчелара „Матица“, Удружења пчелара „Пчела“, Горњи Рахић, и Удружења пчелара „Брчко“.

За све посјетиоце Сајам ће бити отворен три дана, односно до 15. септембра.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img