spot_img
spot_img

Откривена нова биста комаданта Бошка Перића Пеше

spot_img
spot_img
spot_img

На 25. годишњицу од погибије комаданта Бошка Перића Пеше, откривена је и освештана нова биста на његовом гробу у Ражљеву.

Биста која је раније стајала на Пешином гробу украдена је прошле године, а починиоци још увијек нису пронађени.

Откривању бисте присутвовали су чланови Пешине породице, припадници његове јединице и бројни званичници, који су положили вијенце на Пешин гроб.

Нова биста постављена је на инцијативу министра рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновића и министра енергетике и рударства Петра Ђокића.

Министар Милуновић је овом приликом истакао да је то најмање што се може учинити за овог ратног хероја.

“Овдје је био у питању један вандалски чин и онај ко је то учинио сигурно му неће донијети срећу. Бисту смо обновили великом српском хероју који нас је задужио”, рекао је Милуновић.

Комадант Прве посавске бригаде генерал Милорад Кутлешић истиче да му је најтежи тренутак током ратних дејтсава био 14. новембар прије 25 година када су му јавили да је Пеша погинуо.

“У мојој бригади погинуло је 478 бораца, највећи ударац за мене био је кад је погинуо Пеша. Он је био примјер свим војницима”, рекао је Кутлешић.

Замјеник комаданта у Пешиној јединици Перо Пантић каже да се тог дана када је Пеша погинуо јасно сјећа, као и да је командат Пеша био борац за примјер.

“Сјећам се као тог дана као данас. Он је био велики човјек прије свега, а наша јединица је била без мрља, која се борила за свој народ”, рекао је Пантић.

Пешина сестра Сенка Перић је захвална је свима који чувају сјећање на њега и додаје да је он био и остао понос њихове породице.

“Ја се поносим њиме, као и цијела моја породица. Хвала свима што су се окупили у оволиком броју и што чувају сјећање на мој брата”, рекла је Сенка Перић.

Специјална јединица Прве посавске бригаде Бошко Перић Пеша формирана је 1. априла 1993. године, а за вријеме одбрамбено – отаџбинског рата погинуло је 19 њених припадника.

Пеша је погинуо 14. новембра 1994. године на брду Лисача на Мајевици.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img