Otkrivena nova bista komadanta Boška Perića Peše

Na 25. godišnjicu od pogibije komadanta Boška Perića Peše, otkrivena je i osveštana nova bista na njegovom grobu u Ražljevu.

Bista koja je ranije stajala na Pešinom grobu ukradena je prošle godine, a počinioci još uvijek nisu pronađeni.

Otkrivanju biste prisutvovali su članovi Pešine porodice, pripadnici njegove jedinice i brojni zvaničnici, koji su položili vijence na Pešin grob.

Nova bista postavljena je na incijativu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića i ministra energetike i rudarstva Petra Đokića.

Ministar Milunović je ovom prilikom istakao da je to najmanje što se može učiniti za ovog ratnog heroja.

“Ovdje je bio u pitanju jedan vandalski čin i onaj ko je to učinio sigurno mu neće donijeti sreću. Bistu smo obnovili velikom srpskom heroju koji nas je zadužio”, rekao je Milunović.

Komadant Prve posavske brigade general Milorad Kutlešić ističe da mu je najteži trenutak tokom ratnih dejtsava bio 14. novembar prije 25 godina kada su mu javili da je Peša poginuo.

“U mojoj brigadi poginulo je 478 boraca, najveći udarac za mene bio je kad je poginuo Peša. On je bio primjer svim vojnicima”, rekao je Kutlešić.

Zamjenik komadanta u Pešinoj jedinici Pero Pantić kaže da se tog dana kada je Peša poginuo jasno sjeća, kao i da je komandat Peša bio borac za primjer.

“Sjećam se kao tog dana kao danas. On je bio veliki čovjek prije svega, a naša jedinica je bila bez mrlja, koja se borila za svoj narod”, rekao je Pantić.

Pešina sestra Senka Perić je zahvalna je svima koji čuvaju sjećanje na njega i dodaje da je on bio i ostao ponos njihove porodice.

“Ja se ponosim njime, kao i cijela moja porodica. Hvala svima što su se okupili u ovolikom broju i što čuvaju sjećanje na moj brata”, rekla je Senka Perić.

Specijalna jedinica Prve posavske brigade Boško Perić Peša formirana je 1. aprila 1993. godine, a za vrijeme odbrambeno – otadžbinskog rata poginulo je 19 njenih pripadnika.

Peša je poginuo 14. novembra 1994. godine na brdu Lisača na Majevici.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime