Otežano poslovanje: Plovnost Save i virus gurnuli “Luku Brčko” u probleme

Negativan trend u poslovanju JP „Luka Brčko“ zabilježen početkom prošle godine nastavljen je i u ovoj godini. Zbog smanjene plovnosti rijeke Save još od polovine juna prethodne godine nemaju pretovar roba kao prije, a drastičan pad evidentan je prvih mjeseci ove godine.

Marinko Viljušić, direktor JP “Luka Brčko“, kaže da su do 30. aprila ove godine imali pretovar od 27.000 tona, dok su u istom razdoblju prošle godine pretovarili oko 71.000 tona.

Dodao je da se značajan pad prihoda od carinskog terminala u Luci bilježi još od početka prošle godine zbog zatvaranja savskog mosta na graničnom prelazu Brčko – Gunja, ali da je zbog virusa korona pad dodatno uvećan smanjenim uvozom i izvozom roba tokom marta i aprila.

– U aprilu je prihod od carinskog terminala iznosio 28.000 KM, za razliku od 70.000 KM koliko smo imali u istom periodu prošle godine – kaže Viljušić.

Zarada je drastično pala i po osnovu naplate parkinga koju Luka ima na graničnom prelazu. Sa 10.000 KM, koliko je iznosila u aprilu prošle godine, zarada je u istom mjesecu ove godine pala na 1.000 KM.

– Ovo jasno pokazuje koliko je u posljednja dva mjeseca stanje izazvano virusom korona uticalo na poslovanje Luke, koja je i bez toga bila u jako teškoj situaciji zbog zatvaranja mosta na graničnom prelazu i smanjenog pretovara roba – rekao je Viljušić.

Do sada su uspijevali da isplate plate za 61 zaposlenog u “Luci”, jer su zaustavili sve druge aktivnosti, ulaganja i nabavke koje nisu neophodne. Ističu da će teško moći ovako poslovati na duži period, zbog čega su još početkom godine tražili podršku Vlade i Skupštine distrikta.

– Tražili smo podršku i nadamo se da će nam kroz prvi rebalans budžeta Distrikta odobriti finansijsku pomoć kako bi prevazišli ove teškoće i kako ne bi došli u situaciju da ne možemo isplatiti plate ili da moramo otpuštati radnike – upozorava Viljušić.

Finansijska podrška

Pojašnjava da su tražili finansijsku podršku od 500.000 KM i da je Vlada obećala da će nastojati da obezbijedi između 200.000 i 300.000 KM.
– Luka ne može opstati sama. Isplaćivali smo redovno plate, jer smo imali nekih zaliha. Ukoliko ništa ne bi radili u narednom periodu, možemo isplatiti još tri plate, ali ne možemo ići u razvoj ako ne budemo ulagali bar u osnovne stvari – precizirao je Viljušić.

U “Luci” vjeruju da to može biti gotovo brzo i da nakon određivanja nove trase radovi mogu početi već tokom ljeta, ali da je za ovo preduzeće od velike važnosti i čišćenje plovnog puta rijeke Save.

Viljušić kaže da je bilo razgovora sa Svjetskom bankom o projektu čišćenja korita Save od Beograda do Siska, ali da je to već nekoliko mjeseci na čekanju.

– Ako želimo da “Luka” radi devet mjeseci u godini, kao što je to bilo ranijih godina, moraćemo uraditi bar minimum na čišćenju plovnog puta Save od Beograda do Brčkog. Tu imamo pet kritičnih tačaka koje su veoma bitne za nas i smatramo da se to može uraditi s malo novca, ukoliko se oko toga dogovore nadležni u Srbiji i BiH – zaključio je Viljušić.

Kredit Evropske banke

Za revitalizaciju “Luke Brčko” Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila kredit u iznosu od sedam miliona evra, uz tri miliona evra granta za kupovinu nove dizalice. Postojećim dizalicama moguć je pretovar do pet tona, dok bi kapacitet nove dizalice trebalo da iznosi od 16 do 27 tona.

Luka Brčko uglavnom vrši pretovar uglja za potrebe “Sode” u Tuzli i pretovar njihovih proizvoda prilikom izvoza na strana tržišta.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime